Прес-центр21 березня 2024, 17:03

Працевлаштування ВПО розглянуто на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації

Чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації провела заступниця голови облдержадміністрації, керівниця центру Катерина Безгинська. 

До розгляду проблем переселенців долучився також представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій та Луганській області Дмитро Михальов.

Зокрема, було розглянуто реалізацію заходів Обласної комплексної цільової програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на період до 2025 року.  А також - надання соціальних послуг, реалізація гендерної політики та впровадження всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Луганській області.

Значна увага була приділена виконанню заходів обласної програми підтримки ВПО щодо працевлаштування та професійного навчання мешканців Луганщини.

Як повідомив директор Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Ігор Куденко, у 2023 році на зазначені цілі було виділено 6,0 млн грн. Ці кошти пішли на виплати компенсацій роботодавцям за працевлаштування 192 ВПО, оплату  громадських робіт для 53 безробітних в межах програми «Армія відновлення». А також на фінансування професійного навчання 137 безробітних ВПО та ваучерів на навчання 367 переселенців.

Громади області також здійснювали заходи з працевлаштування та професійного навчання ВПО. Власним коштом місцеві військові адміністрації перенавчили 449 осіб, провели заходи щодо працевлаштування для 10 623 своїх громадян.  Працевлаштовані 3 566 ВПО.

Окремо Ігор Куденко зупинився на співпраці з представництвом The HALO Trust в Україні щодо проведення заходів з працевлаштування ВПО за фахом «демінер/демінерка з гуманітарного розмінування». В рамках меморандуму про співпрацю між Луганською ОВА та The HALO Trust в Україні було проведено шість рекрутингових заходів на базі навчальних центрів компанії та гуманітарних хабів для ВПО з Луганщини в містах Київ, Харків, Бровари.

Він наголосив, що запрошення на заходи отримали понад 3 000 людей, прийняли участь у заходах 169, а заповнила анкети кандидата 41 ВПО. 

Співбесіди та відбір пройшли 16 з них, а розпочали навчання за фахом у навчальному центрі м. Харків The HALO Trust шестеро претендентів.

10 ВПО очікують формування чергових навчальних груп. Роботу з реалізації меморандуму планується продовжити у другому кварталі поточного року. 

З усіх розглянутих питань Катерина Безгинська надала доручення щодо підвищення ефективності їх реалізації.