Прес-центр15 жовтня 2021, 15:10

Президент Володимир Зеленський відкрив першу в Україні сервісну зону за програмою «Нове село» у с. Шульгинка на Луганщині

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи із робочим візитом на Луганщині, відвідав Шульгинську громаду, що першою у країні впроваджує проєкт зі створення сучасного простору із сервісною зоною, у якій надаються державні соціальні послуги, а також послуги місцевих підприємців.
Крім того, тут побудовано перший в області молодіжний центр. Наразі Шульгинська ОТГ нараховує 4,5 тисячі місцевих жителів та понад 500 ВПО, тож сучасне дозвілля – важливий аспект утримання фахівців на селі.
«Рік тому я проїхав Україною і побачив у якому стані наші села та селища: для того, щоб почуватись у селі, як у столиці немає нічого. Тож це дуже важлива реформа. Ми започаткували «Нове українське село» після вдалого проєкту із відкриття ЦНАПів. Це перший «пілот» у населених пунктах вздовж контактної лінії. Будівництво таких сервісів передбачено у 1060 громадах по усій Україні. Без підтримки з державного бюджету не обійтись, але головне навантаження на бізнес. Дуже важливо, що цей простір абсолютно безбар’єрний», – зазначив Президент після огляду сервісної зони.
Шульгинська ОТГ стала переможцем всеукраїнської програми «Нове село», метою якої є будівництво в сільській місцевості сервісних зон на кшталт такої, що працює на КПВВ «Щастя».
В рамках візиту Президент ознайомився із роботою ЦНАПу, який вже сьогодні надає близько 100 різноманітних послуг та надав робочі місця 37 шульгинцям. Він оглянув створену інфраструктуру: відділення «Нової пошти», аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки», опорний пункт поліції, сервісний центр, пожежний пункт, медцентр та супермаркет. А також облаштовані навколо дитячі майданчики, сучасне освітлення, відремонтоване дорожне покриття із вело- та біговими доріжками.
«Не у кожному європейському місті таке є, але буде у кожному українському селі», – пожартував з цього приводу Володимир Зеленський.
Загальна сума проєкту складає понад 20 млн гривень, внеском громади є надання деяких окремих видів будівельних робіт та робіт з благоустрою прилеглої території. Основний монетарний внесок надали підприємці, які будуть надавати свої послуги у сервісній зоні.
Як зазначив Віце-прем’єр-міністр України, Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, який також узяв участь у заході: «Це проєкт спільної дії Міністерства реінтеграції, НАК «Нафтогаз України», USAID, ПРООН та «Нової пошти». 17 таких сервісних центрів незабаром з’являться у Луганській області, 21 – у Донецькій, далі – по усій Україні».
Найближчим часом Шульгинську громаду очікує також впровадження цифрових технологій від Програми EGAP. Зокрема, планується підключення інструментів для ефективної співпраці місцевої влади та громадян: муніципального чат-бота, провадження інструментів електронної демократії, запуск електронних щоденників та журналів тощо.
У свою чергу очільник Луганщини Сергій Гайдай подякував Президенту України та Віце-прем’єр-міністру за підтримку регіональних ініціатив та акцентував, що це вже 21 візит Володимира Олександровича до Луганської області протягом його каденції і кожного разу – це новий проєкт розвитку територій.