Прес-центр22 травня 2023, 15:05

Проєкт Закону щодо застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні розглянуто за участі облдержадміністрацій

Перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Олексій Смирнов взяв участь у засіданні Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні під головуванням Віце-прем‘єр-міністра Ірини Верещук.

На першому після відновлення роботи цієї комісії засіданні головуючою надані організаційні доручення щодо необхідності внесення змін до діючих нормативно-правових актів, якими затверджено положення про вказану комісію та визначено її персональний склад.

Члени комісії активно долучилися до обговорення проєкту Закону України «Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні».

Метою прийняття акта є визначення правових та організаційних засад функціонування системи застосування норм міжнародного гуманітарного права в Україні, змісту та порядку застосування превентивних механізмів щодо його забезпечення, правил щодо усунення наслідків можливих порушень, закріплення порядку контролю за дотриманням норм гуманітарного права під час та після завершення війни, а також визначення компетенції державних органів у сфері поширення знань про міжнародне гуманітарне право.

Також розглянуті питання щодо участі делегації Уряду України у 34-й Міжнародній конференції міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у 2024 р. та щодо проведення Товариством Червоного Хреста України Школи з міжнародного гуманітарного права (17-22 липня 2023 року) для членів Міжвідомчої комісії.

Відповідно до Положення про Міжвідомчу комісію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 329, комісія є дорадчим органом, що діє при Кабінеті Міністрів України, у сфері сприяння забезпеченню реалізації міжнародно-правових зобов’язань України у галузі міжнародного гуманітарного права.

Основними завданнями Комісії є:
- підготовка пропозицій щодо застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні;
- сприяння у здійсненні заходів, спрямованих на забезпечення виконання міжнародно-правових зобов’язань України у галузі міжнародного гуманітарного права, сприяння забезпеченню координації дій органів виконавчої влади з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні;
- збір і здійснення моніторингу інформації про дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні та випадки їх порушення, а також сприяння розробленню механізму належної фіксації таких порушень, надання пропозицій щодо вжиття заходів реагування на них, проведення аналізу ефективності усунення виявлених порушень;
- забезпечення взаємодії органів державної влади з питань дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні, визначення шляхів і способів вирішення проблемних питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права;
- поширення інформації про норми міжнародного гуманітарного права та обов’язковість їх дотримання.