Прес-центр10 грудня 2018, 13:12

Розглянуто стан створення в області безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю

Відбулося засідання обласного комітету забезпечення доступності.

У режимі відеоконференцзв’язку до заходу долучилися члени відповідних комітетів міст та районів області.

Про стан реалізації обласного Плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина» доповів виконуючий обов’язки начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, заступник голови комітету забезпечення доступності Михайло Івасішин.

Він відзначив, що сьогодні проблема забезпечення доступності соціальних, лікувальних та інших закладів потребує особливої уваги для її вирішення.

Так, на Всеукраїнській нараді з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю у Мінрегіоні під головуванням Президента України Петра Порошенка наголошено, що важливим фактором доступності є універсальний дизайн або розумне пристосування об’єкта чи послуги.

Також Віце-прем’єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Зубком презентовані нові державні будівельні норми щодо створення комфортного середовища для осіб з інвалідністю. Нові ДБН охоплюють практично всі категорії осіб з інвалідністю – маломобільні групи, люди з проблемами зору, слуху, порушеннями нервової системи.

Крім того, повідомлено про підтримку Верховною Радою України законопроекту, який визначає, що об’єкт будівництва не може бути прийнятий в експлуатацію, якщо він не відповідає вимогам безбар’єрності.

На засіданні презентовано звіт про стан виконання завдань щодо забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення в населених пунктах області.

Також заслухані доповіді про стан виконання вимог нормативних документів по доступності для безперешкодного пересування вуличною та тротуарною мережею осіб з інвалідністю, зокрема з вадами зору, доступність закладів освіти та інш.

В обговореннях взяв участь голова Асоціації організацій осіб з інвалідністю Луганської області Микола Надулічний. Він також  презентував відеоматеріали щодо доступності об’єктів для маломобільних груп населення у містах області.

За результатами засідання комітету надані протокольні доручення для подальшого виконання обласного Плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина».