Прес-центр27 листопада 2018, 18:11

Сергій Філь: Конституційні права жителів Луганщини обмежуватися не будуть!

Виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій  Філь дав коментар щодо Указу Президента України Петра Порошенка про введення в Україні воєнного стану:

«26 листопада Верховна Рада підтримала Указ Президента № 393 про введення в окремих регіонах країни воєнного стану тривалістю 30 днів. Серед них є й наша з Вами Луганщина.

Для уникнення непорозумінь та зайвих чуток я б хотів пояснити, що це означає для кожного з нас!

Отже, навіщо це зроблено?

Нещодавній напад на українські кораблі в Азовському морі – повністю підтверджений факт агресії збоку регулярних збройних формувань Російської Федерації. Напади збоку РФ були й раніше, однак вперше вони діють під своїм прапором – відверто й неприховано. І це, на жаль, дає підстави вважати, що одним інцидентом історія може не обмежитися. Наголошую: це не означає 100 % неминучість війни, але зараз наша готовність до відсічі має бути максимальною!

Що означає введення воєнного стану?

Президент включив до Указу № 393 лише кілька заходів з 24 можливих, передбачених у законі «Про правовий режим воєнного стану». Це свідома позиція Глави Держави, який хоче, щоб воєнний стан мінімально вплинув на життя цивільного населення.

Більшість заходів стосуються ЗСУ, НГУ, СБУ та МВС, а також координації дій між ними.

Цивільного населення вони не стосуються!

Тому я закликаю всіх зберігати спокій та адекватно реагувати на ситуацію.

Про всяк випадок наголошую:

• проблеми із забезпеченням області харчами немає взагалі, тож продукти з магазинів нікуди не дінуться;

• пенсії, зарплати та всі інші виплати будуть виплачуватися й надалі;

• ніхто не збирається відбирати у громадян автотранспорт чи будь-яке інше майно;

• ніякої примусової трудової повинності, ніякого розквартирування військ по приватним оселям не буде!

• поки що не йдеться про нові хвилі мобілізації. Будуть короткострокові навчальні збори резервістів, які проводяться щороку і без будь-якого воєнного стану.

• КПВВ у Станиці Луганській буде діяти як і раніше.
Впевнений, що зараз ворожа агентура намагатиметься розповсюджувати різноманітні неймовірні чутки, сіяти паніку серед населення. Тому, дорогі друзі, будь ласка, не довіряйте панікерам та провокаторам!

Наостанок хочу сказати, що, для прикладу, така держава як Ізраїль в режимі постійної воєнної загрози живе з 1948 року, тобто 70 років! І це не заважає йому жити, розвиватися, будувати передову економіку.

Є й інші показові приклади. Так, після терактів у Франції в 2015 році був запроваджений надзвичайний стан, який зберігався до 2017 року. Це жодним чином не вплинуло на проведення виборів, туристичні потоки чи діяльність опозиції.

Сподіваюся, що ми, українці, гідно витримаємо це випробування!»

Разом переможемо, Слава Україні!