Прес-центр20 березня 2024, 16:03

У п`яти з 2 600 обстежених виявлений ВІЛ: питання профілактики розглянуті на засіданні Луганської обласної ради з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Заступниця голови облдержадміністрації, голова обласної ради з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Катерина Безгинська заслухала звіти щодо проведення тестування населення на ВІЛ-інфекцію, діагностики та профілактики туберкульозу серед дітей і учнівської молоді медзакладами області.

Як повідомив генеральний директор Луганського обласного медичного центру соціально небезпечних інфекційних хвороб Роман Нужний, у 2023 році було проведено 2 641 обстеження на ВІЛ-інфекцію, у тому числі 2 168 – за допомогою швидких тестів, 443 – методами імуноферментного аналізу. 

Маркери ВІЛ було виявлено у п’яти осіб. Усі вони поставлені на облік для отримання антиретровірусного лікування за місцем проживання.

Медзаклади області отримали 2 750 тестів на ВІЛ та засоби контрацепції – від Центру громадського здоров’я та Фундації АнтиСНІД в Україні,  препарати для лікування вірусного гепатиту –  від МБФ «Альянс громадського здоров’я». 

Одночасно з тестуванням на ВІЛ-інфекцію закладами охорони здоров’я Луганської області проводилися обстеження на вірусні гепатити та сифіліс. Обстежено на  вірус гепатиту «В» – 2 171, вірус гепатиту «С» – 2 153, сифіліс – 595 осіб. Проліковано проти ВГС – 59 осіб.

Профілактику та діагностику туберкульозу серед  дітей і учнівської молоді здійснюють 19 релокованих медичних закладів. Усі гуманітарні хаби для ВПО з Луганщини охоплені первинною медичною допомогою. У шелтерах працюють мобільні бригади. Медичну допомогу надають 165 лікарів: 93 лікаря загальної практики сімейної медицини, 40 терапевтів, 32 педіатри та 169 медичних сестер.

Через війну проведення профілактичних заходів Центрами ПМСД у дитячому середовищі ускладнене тим, що навчання відбувається у дистанційному форматі.

Тому перевага надається соціальній профілактиці цих хвороб. Проте, дітям, які потенційно мають контакти з інфікованими особами, проводиться вакцинація й ревакцинація вакциною БЦЖ, або специфічна імунопрофілактика та вакцинопрофілактика, - про це повідомила експерт при Департаменті охорони здоров’я за напрямом «Сімейна медицина» Олександра Антоненко.

За підсумками обговорення членам координаційної ради, керівникам місцевих військових адміністрацій надані доручення щодо вдосконалення роботи за відповідними напрямами.