Прес-центр5 грудня 2018, 16:12

Українське військо забезпечується сучасною і модернізованою технікою та озброєнням для захисту нашої держави – Президент

«Війську потрібна сучасна потужна зброя, яка захистить Україну від будь-якого агресора, зупинить агресора, знищить його і захистить життя наших громадян. У будь-якій війні перемагає не лише людська воля, а й сучасна військова техніка помножена на високопрофесійні знання особового складу», - наголосив Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди Дня Збройних Сил України.

За його словами, саме тому для виконання поставлених завдань держава витрачає зараз далеко за 5% ВВП, в тому числі 3%, як і передбачено законом про національну безпеку – безпосередньо на армію.

«Зараз залагоджується планове постачання новітніх та модернізованих зразків озброєння і військової техніки, передусім в район проведення операції Об’єднаних сил», - зазначив Президент.

Він також додав, що створено потужний резерв Збройних Сил, який закріплений за військовими частинами та в умовах необхідності готовий негайно стати в стрій і захищати нашу країну. «Більше того, після прийняття рішення про введення воєнного стану, ми вже неодноразово спостерігаємо у військкоматах, коли резервісти першої черги вимагають збільшення квот: «Ви дали нам квоту 30 резервістів, а у нас вже 165. Ви перерозподіліть. Бо державу треба боронити», - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави подякував українським воїнам, ветеранам, резервістам за їх мужність, патріотизм і готовність захищати свою країну. «Це нова країна і нова армія», - додав Петро Порошенко.

«Вжиті нами системні заходи реформування Збройних Сил, поступове їх наближення до стандартів армій країн НАТО, планове надходження нових і модернізованих зразків озброєння та військової техніки значно розширили бойові спроможності Збройних Сил України»,  - підкреслив Верховний Головнокомандувач.

Петро Порошенко запевнив: «Держава і надалі буде робити усе можливе для покращання забезпеченості нашого українського війська сучасною та модернізованою технікою та озброєнням». Водночас він зазначив, що ми працюємо в умовах дуже обмеженого фінансового ресурсу і кожна копійка платника податків сьогодні, по можливості, спрямовується у сектор оборони і безпеки, в українське військо.

За його словами, також відбуваються певні знакові, символічні зміни у соціальному забезпеченні воїнів.  «За моїм дорученням реалізується програма будівництва гуртожитків поліпшеного планування для військовослужбовців-контрактників у військових містечках місць постійної дислокації бойових військових частин Збройних Сил України. Джерелом для фінансування програми будівництва гуртожитків є кошти – 1,5 млрд доларів, які були конфісковані у представників попередньої влади і спрямовані на потреби оборони. Це і виробництво боєприпасів, і будівництво  гуртожитків, закупівля нового озброєння. Гроші, які були вкрадені в українського народу, мають попрацювати на українське військо», - сказав Президент.

Глава держави нагадав, що загалом по всій Україні триває будівництво 184 гуртожитків для більш ніж 23 тис. військовослужбовців-контрактників.

Президент також підкреслив, що  з наступного року у середньому на 30% буде збільшено розміри грошового забезпечення військовослужбовців. «Навіть більше ніж на 30%. З близько 7 тис. грн. з 1 січня український воїн буде отримувати понад 10 тис. грн. Це воїн-контрактник першого року служби», - пояснив він.