Прес-центр26 квітня 2024, 14:04

Уряд Великої Британії підтримує проєкти відновлення громад Луганщини

Нижньодуванська громада, що на Луганщині, серед п’ятьох пілотних тергромад–учасниць проєкту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян».

Проєкт стартував у 2023 році за підтримки Уряду Великої Британії та реалізується у Чернігівській, Харківській, Миколаївській, Херсонській та Луганській областях. Його мета  – залучення  активних мешканців до процесів реконструкції своїх територій та посилення соціальної згуртованості у громадах.

У рамках проєкту вже майже рік працює Платформа громадської участі у відновленні Нижньодуванської ОТГ.  Її організаторами виступила Нижньодуванська селищна військова адміністрація та ГО «Громадська ініціатива Луганщини».

Платформа об’єднала представників влади, громадськості та бізнесу.

«Збереження соціальних зав’язків в громаді, в тому числі через використання інструментів місцевої демократії,  надзвичайно важливе в умовах релокації усіх регіональних структур» – зазначив начальник Нижньодуванської СВА Сергій Корощенко.

Перші напрацювання в рамках проєкту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян» в усіх п’яти пілотних регіонах нещодавно були днями презентовані у Києві.

Також експерти проєкту  розробили рекомендації для громад щодо підвищення ефективності їх ранньої реконструкції та відновлення: зміна фокусу під час планування з фізичної відбудови на відновлення у більш широкому сенсі та дотримання його надалі; об’єктивний аналіз наявних всіх ресурсів громади та ризиків в процесі планування відновлення та відбудови; вибір форми співпраці з громадськістю з урахуванням усталених соціальних взаємовідносин між цільовими групами; обов’язкове залучення всіх груп населення, в т. ч. молоді, «своїх» ВПО та ВПО – «новомістян» та використання різноманітних форматів заходів та інноваційних IT рішень/платформ.

https://www.congress.gov.ua/uriad-velykoi-brytanii-pidtrymuie-proiekty-v...