Прес-центр5 жовтня 2021, 11:10

В рамках 1 фази Надзвичайної кредитної програми для відновлення України на Луганщині завершено 16 проєктів, для участі у II фазі направлено 29 проєктів на 1,3 млрд гривень

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зустрівся з представниками Європейського інвестиційного банку, ПРООН в Україні, Міністерства розвитку громад та територій України з питань реалізації проєктів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (НКПВУ).

«Дякую за ваш візит, за увагу до Луганщини. Наразі область дійсно потребує допомоги від наших міжнародних партнерів, і ми розраховуємо на спільну реалізацію проєктів. Сподіваюсь, що із запропонованих нами – оберемо та разом обговоримо конкретні проєкти для плідної спільної роботи. Загалом усі проєкти, які ми обрали, необхідні регіону, другорядних немає. Навіть можемо збільшити їх перелік, тож роботи попереду дуже багато, і ми щиро дякуємо вам за таку необхідну в цей час підтримку», – сказав Сергій Гайдай.

Під час заходу поважним гостям представлено презентацію про соціально-економічне становище Луганщини. Виконуючий обов’язки директора Департаменту економічного розвитку ОДА Людмила Ахтирська розповіла про проєкти, які вже реалізовано в області.

Зокрема, в рамках 1 фази НКПВУ завершено 16 проєктів, загальною вартістю 58 млн гривень. Ще 15 – вартістю 227 млн гривень, – у стадії впровадження, з яких 3 проєкти на 37 млн будуть завершені в найближчий термін. Ще 6 проєктів, вартістю 86 млн гривень, знаходяться на стадіях підготовки відповідних документів.

Для участі у II фазі Програми з відновлення України було сформовано та направлено Міністерству розвитку громад та територій України попередній перелік з 29 проєктів на 1,3 млрд гривень.

Також під час зустрічі запропоновано до реалізації декілька проєктів корисних для громад. Мова йде про забезпечення електротранспортом Сєвєродонецької громади, реконструкція водопостачання та водовідведення Лисичанська та Старобільська, капітальний ремонт дороги Сватове-Новомикільське-Красноріченське, збереження об’єкта культурної спадщини та створення туристично-привабливого об’єкта Луганський обласний краєзнавчий музей тощо.

Крім того, від облдержадміністрації презентовано один із найактуальніших проєктів для Луганщини, який включено до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів до 2023 року. Проєкт, враховуючи велику загальну вартість, виходить за рамки програми, але дуже важливий, бо містить вирішення екологічних питань. Це будівництво центрального об’єкта поводження з відходами. Пораховано, що за рік на цьому полігоні перероблятиметься 130 тисяч тонн сміття, що повністю покриває потреби Луганської області.

«Разом ми робимо величезну справу не тільки для Луганської області, але і для України. Відбудова сприяє реінтеграції тимчасово окупованих територій – найкращий приклад цього, коли людина перетинає лінію розмежування і бачить зміни на краще. Зі свого боку запевняю, що ми швидко будемо приймати рішення для реалізації будь-якого проєкту. Дякуємо за плідну співпрацю», – зазначив наприкінці зустрічі Сергій Гайдай.

Зазначимо, представники Європейського інвестиційного банку, Програми розвитку ООН та Мінрегіону, які завітали на Луганщину, перебуватимуть з офіційним візитом з 4 по 6 жовтня. 5 жовтня візьмуть участь у церемонії відкриття дитячо-юнацької спортивної школи № 1, відновленої в рамках реалізації Проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України».