Прес-центр17 березня 2024, 15:03

Які послуги можуть отримати внутрішньо переміщені особи в службі зайнятості

Фахівці служби зайнятості здійснюють індивідуальний підбір вакансій для кожної людини з урахуванням отриманої освіти, професійного досвіду та побажань до майбутнього робочого місця. Все, що необхідно зробити внутрішньому переселенцю – це зареєструватися в Луганській обласній службі зайнятості онлайн як безробітний через Портал Дія (https://diia.gov.ua/services/otrimannya-statusu-bezrobitnogo).

Допомога по безробіттю призначається з першого дня після надання людині відповідного статусу. Поки діє воєнний стан, тривалість допомоги не може перевищувати 90 календарних днів. Втім особи передпенсійного віку (за рік до настання права на пенсію) можуть розраховувати на виплату такої допомоги до 360 календарних днів.

Також Служба зайнятості проводить навчання безробітних, зокрема, в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості за 95 робітничими професіями та близько 400 освітніми програмами. Для безробітних таке навчання безоплатне, воно здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Після успішного завершення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. Опанувати нову професію можна на замовлення роботодавця або для самозайнятості, тобто коли людина планує стати підприємцем.

Отримавши ваучер, ВПО можуть безоплатно підвищити кваліфікацію або отримати нову професію за затвердженим Мінекономіки переліком зі 124 професій і спеціальностей. Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні це більше 30 тис. гривень). Така можливість надається ВПО, які не зареєстровані як безробітні, мають професійно-технічну чи вищу освіту.

Також можна стати власником гранту на започаткування або розвиток вже діючого бізнесу. Передусім, мова йде про грантовий проєкт «Власна справа», що дає можливість отримати від 50 до 250 тис. грн на втілення своєї підприємницької мрії.

На ще одну грантову програму «Грант для ветеранів та їх подружжя» можуть подаватися переселенці зі статусом учасника бойових дій або члени їх сімей. У рамках цієї програми можна розраховувати на такі грантові суми:

• до 250 тис. гривень – за умови створення одного робочого місця;

• від 250 до 500 тис. гривень – за умови створення двох робочих місць;

• від 500 до 1 млн гривень може отримати учасник бойових дій або особа з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрований як фізична особа-підприємець протягом 36 місяців до дати подачі документів, за умови створення чотирьох нових робочих місць.

Подати заявку на участь у грантових програмах разом із бізнес-планом можна через Портал Дія.

Повернення отриманих коштів здійснюється протягом трьох років реалізації проєкту через сплату податків і зборів, передусім за працевлаштованих на нові робочі місця працівників.

Здійснюється й фінансова підтримка роботодавців, які беруть на роботу внутрішньо переміщених людей. Наразі діють дві програми надання компенсацій роботодавцям – за працевлаштування ВПО та за працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану.

Слід зазначити, що з 1 січня цього року зріс розмір компенсацій за програмою працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану, зараз він становить 7 100 гривень на місяць, а з квітня компенсація становитиме 8 000 гривень на місяць. Також збільшено тривалість виплати такої допомоги – з двох до трьох місяців, а за працевлаштування ВПО, які мають інвалідність, роботодавець зможе отримувати компенсацію шість місяців.

Звертайтесь до фахівців центру зайнятості за номерами «гарячих ліній» 098-875-48-95, 099-491-20-86 або пройдіть за посиланням для мешканців Луганщини: http://surl.li/invaz для роботодавців та підприємців Луганщини: http://surl.li/ioarc