Прес-центр25 квітня 2024, 16:04

За три місяці року медичними закладами Луганщини проведено 2 154 обстеження на ВІЛ-інфекцію

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська провела засідання Регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я.
Захід було присвячено обговоренню розвитку системи громадського здоров’я області, профілактиці туберкульозу та СНІДу, підвищенню спроможності ЦПМСД області щодо проведення щеплень населенню.

Директор державної установи «Луганський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Жданов розповів, що незважаючи на складну ситуацію, на рівні територіальних громад є необхідність підготовки планів та заходів щодо забезпечення моніторингу та реагування на хімічні, ядерні небезпеки, розповсюдження особливо небезпечних хвороб, оцінювання ризиків для здоров’я, які пов’язані з бойовими діями. 

Він наголосив на крайній необхідності розробки місцевих програм з громадського здоров’я для кожної територіальної громади. Також необхідно визначити пріоритетні напрями в системі збереження та зміцнення здоров’я населення.

Реалізація даних функцій неможлива без моніторингу частоти виникнення та поширення хвороб, кількісного оцінювання стану здоров’я населення громад, виявлення проблем та нерівностей за показниками здоров’я конкретних груп населення, поведінкових аспектів здоров’я, вжиття превентивних заходів.

Також Володимир Жданов доповів про проведення рутинної вакцинації в області. Станом на тепер на підконтрольній Україні території впроваджують медичну діяльність 19 ЦПМСД, вісім з яких у 2024 році уклали договір з НСЗУ за пакетом «Первинна медична допомога», до якого входить і надання медичних послуг з імунопрофілактики. Зокрема, щеплення проводять у медзакладах у Кам’янському, Дніпрі, Вишневому, Вінниці, Рівному та Почаєві.

Він зазначив, що вакцинацію проти COVID-19 потрібно продовжувати і у 2024 році. І у нас є гарний приклад - КНП «Сєвєродонецький центр первинної медико-санітарної допомоги», яке щепило 1035 осіб, із них – 800 ВПО.

Генеральний директор Луганського обласного центр соціально небезпечних інфекційних хвороб Роман Нужний, наголосив що всі медичні заклади охорони здоров’я області, які надавали допомогу хворим на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію та гепатити, перемістились та впроваджують свою діяльність на підконтрольній Україні території.

На даний час тестування проводять Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб, п’ять багатопрофільних лікарень та дев’ять центрів первинної медико-санітарної допомоги.

За 12 місяців 2023 року закладами області було проведено 2 641 обстеження на ВІЛ-інфекцію. Методами ІФА обстежено 443 особи, за допомогою швидких тестів – 2 168. Виявлено серологічні маркери ВІЛ у п’яти осіб. За три місяці 2024 року проведено 2 154 обстеження на ВІЛ-інфекцію. Методами ІФА обстежено 186 осіб, за допомогою швидких тестів – 1 968. Виявлено серологічні маркери ВІЛ у однієї особи.