Прес-центр20 червня 2024, 15:06

Повернули в Україну 16-річного хлопця з Лисичанська, якого до росії силоміць вивезла тітка

 

18 червня через пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ" в Україну повернули з російської депортації 16-річного Святослава Тищенка з Лисичанська Луганської області.

Вдома на хлопця чекав рідний брат Ілля. Три роки брати не бачилися - були розділені війною. 

Святослав — сирота. Він жив у Лисичанську із тіткою, яка без його згоди вивезла підлітка у рф, до Воронезької області. Старший брат – Ілля, з початком повномасштабного вторгнення став на захист рідної Луганщини. Військовослужбовець отримав поранення на фронті та втратив ногу. Зараз проходить реабілітацію та звикає до протезу.

Ілля не полишав надії повернути брата додому. І нарешті, через 4 доби дороги, хлопці зустрілися.

“Я вдома і, навіть, легше стало дихати. Я, коли побачив брата, сказав, що сильно люблю, сильно засумував. Більше його ніколи не відпущу, буду з ним завжди” — поділився першими емоціями Святослав.

Повернути підлітка вдалося завдяки зусиллям командиy раїнської мережі за права дитини у співпраці з Міністерством закордонних справ України, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та дипломатів. Дякуємо кожному, хто долучився до цієї історії та допоміг братам знову стати однією родиною.

Втім, у незаконній депортації на росії залишаються ще тисячі наших дітей, яких силоміць відірвали від рідних та близьких. Вони чекають на повернення, тому усі органи влади, благодійники та міжнародні партнери мають консолідувати зусилля та притягнути росіян до відповідальності за скоєні злочини.