Прес-центр26 грудня 2017, 15:12

Більше 30 міжнародних організацій надають допомогу Луганщині

Про надання Луганській області допомоги від міжнародних організацій на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації сьогодні, 26 грудня, розповів начальник відділу міжнародної технічної допомоги та європейської інтеграції Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності ОДА Михайло Снопенко.

Він зауважив, що облдержадміністрацією постійно проводиться пошук можливих джерел фінансування для вирішення багатьох питань, які виникли внаслідок ситуації, що триває з 2014 року.

Для цього залучаються як кошти державного й місцевих бюджетів, так і міжнародна допомога, яка надається донорами на безоплатній й безповоротній основі з метою підтримки України та є дієвим інструментом для вирішення багатьох соціально-економічних питань. На цей час у Луганській області працює більше 30 міжнародних організацій.

Так, Програма відновлення та налагодження миру є спільним проектом Програми Розвитку ООН та ООН-Жінки. Окрім Луганської, вона реалізується ще в чотирьох областях України. Її загальний бюджет на 2016-2017 роки складає близько 25 млн дол. США.

За результатами реалізації проекту «Економічне і соціальне відновлення Донбасу», який фінансується Урядом Японії, в 2016 році відновлено водопровідну насосну станцію «Кремінська», автомобільні мости через річку Мечетна та через річку Красна. Загальна вартість проектів склала понад 12 млн гривень.

Реалізація проекту «Відновлення соціальних послуг та налагодження миру в Донецькій і Луганській областях» допомогла з відновленням Центральних міських лікарень у Лисичанську та Рубіжному, хірургічного комплексу Луганської обласної клінічної лікарні у Сєвєродонецьку. Загальна сума проектів перевищила 10 млн гривень.

Протягом III-IV кварталів 2017 років завершилась реалізація ще п’яти проектів з відновлення Рубіжанського центру соціальної реабілітації дітей, Сватівського соціального центру розвитку дитини та першого поверху інфекційного відділення Рубіжанської центральної міської лікарні, автомобільного шляхопроводу по об’їзній дорозі у Сєвєродонецьку та автомобільного мосту через річку Айдар у Старобільську.

В травні поточного року відібрано та затверджено для фінансування два проекти з відновлення об’єктів – водяна насосна станція у селі Стара Краснянка та Новоайдарський територіальний центр соціального обслуговування. На цей час проведення ремонтних робіт на зазначених об’єктах вже розпочато.

В рамках програми з працевлаштування реалізовано 15 проектів, загальною вартістю 7,95 млн гривень. У конкурсі бізнес грантів ПРООН підтримано 99 бізнесів серед внутрішньо переміщених осіб та місцевого населення. Крім цього, проведено більше 30 тренінгів з розвитку навичок підприємницької діяльності. Їх учасниками стали 820 осіб.

За напрямом «Місцеве самоврядування та децентралізація» у 2015-2017 роках можливо виділити створення спільними зусиллями Луганської агенції регіонального розвитку та передано офісне обладнання.

Організовані навчальні візити до дев’яти регіонів України. Загалом було проведено 47 навчальних візитів, на яких взяли участь 556 представників органів влади, комунальних установ тощо. Надана підтримка у створенні об’єднаних територіальних громад та розробці стратегій їх розвитку.

За напрямом «Громадська безпека та соціальне примирення» проводилося оцінювання з питань безпеки і правосуддя, організації тренінгів, семінарів, круглих столів, екскурсійних турів з питань гендерної рівності, зміцнення довіри, громадської безпеки тощо.

Так, проведено фокус-групові дослідження у 45 селах Луганської області, форуми місцевого розвитку проведено в об’єднаних територіальних громадах тощо. У листопаді в Сєвєродонецьку відбувся Регіональний форум партнерів Програми розвитку ООН «Луганщина: шлях до миру та справедливості».