Прес-центр29 березня 2018, 11:03

Цьогоріч для області з ДФРР передбачено понад 400 мільйонів – другий показник по Україні

Підсумки роботи у 2015-2017 роках та заходи з реалізації інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що фінансуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2018 році, обговорені на розширеній обласній нараді.

У заході взяли участь заступники голови облдержадміністрації Вадим Данієлян та Юрій Клименко.

Звертаючись до присутніх, Вадим Данієлян наголосив, що вже з наступного місяця кожна територія повинна буде запропонувати та захистити по три пріоритетних проекти регіонального розвитку, з якими Луганщина має увійти у наступний рік.

У свою чергу, Юрій Клименко зауважив, що в умовах поточної соціально-економічної ситуації в Луганській області, питання залучення інвестицій, ефективного і раціонального використання бюджетних коштів має пріоритетне значення.

На 2018 рік області України отримали суттєву державну фінансову підтримку. Зокрема, державним бюджетом на розвиток територій передбачено кошти у сумі 37,8 млрд гривень по 27 напрямам і програмам.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук доповів, що за 2015-2017 роки область отримала кошти за рахунок ДФРР у сумі 541,9 млн гривень на реалізацію 149 проектів (в тому числі 2 проекти – погашення кредиторської заборгованості минулих років), з яких завершено – 61, освоєно 301,7 млн гривень (55,7 %). Найнижчі показники Луганщина мала у 2015 році (19%). За два останні роки ситуація набагато покращилася. Так, за підсумками минулого року цей показник сягнув 72 %.

Вище за середньообласний рівень освоєння коштів ДФРР у Білокуракинському, Марківському, Попаснянському, Кремінському районах і Білокуракинській об’єднаній територіальній громаді.

У той же час, незадовільно відпрацювали за цим напрямом виконкоми міст Лисичанськ і Сєвєродонецьк, а також Міловська, Сватівська, Старобільська райдержадміністрації. Станично-Луганською РДА виділені з ДФРР кошти не були освоєні зовсім.

На нараді також наголошено, що значний фінансовий ресурс передбачено області з ДФРР і в 2018 році – 401,3 млн гривень. Це другий показник по Україні.

Регіональною комісією з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку з квітня минулого року проведена робота щодо відбору проектів на 2018 рік. Комісією розглянуто 247 проектів на суму 1363,7 млн гривень. Вже затверджено і направлено до Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України 63 проекти на суму 387,2 млн гривень.

Крім того, президент Асоціації підприємців та промисловців-постачальників товарів, робіт та послуг для державних потреб Володимир Доброскок висвітлив питання порядку проведення публічних закупівель товарів, робіт та послуг з розміщенням на електронній платформі Prozzoro. Він поінформував учасників наради про стан проведення тендерних закупівель в Луганській області, звернув увагу присутніх на основні помилки та недоліки, які допускаються при їх проведенні.

За підсумками наради перед керівниками територій поставлені завдання взяти під особистий контроль питання реалізації інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР в 2018 році, забезпечити своєчасне проведення тендерних процедур та укладання договорів.

Організатором заходу виступив Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації. У нараді взяли участь міські і селищні голови, голови ОТГ, райдержадміністрацій, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, члени регіональної комісії з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть впроваджуватися за рахунок коштів ДФРР.