Прес-центр26 вересня 2017, 17:09

Деркул: у витоків конярства Луганщини

Деркульський кінний завод № 63 на Луганщині один з найстаріших агропідприємств в Україні, якому у жовтні 2017 року виповнюється 250 років. До ювілею Державним Архівом Луганської області підготовлено документальну он-лайн виставку .

Герб Деркульского кінного заводу

22 квітня 1765 року Катерина II підписала Указ про його будівництво, тому для спорудження заводу був вибраний хутір Данилів поблизу річки Деркул, а 25 жовтня 1767 року завод був відкритий, приймаючи вже перших коней- данських, німецьких, перських, іспанських, англійських, угорських, неаполітанських, російських та ін.

Селище Деркульського кінного заводу, кінець 19 ст.

Макет комплексу Деркульского кінного заводу №63 у формі «Е ІІ» (Екатерина ІІ)

Шлях до Деркульского кінного заводу

У 1777 році на заводі знаходилося вже 469 коней, а в 1787 році – 881 голів, саме тому це була найбільша кількість племінних коней серед найстародавніших кінних заводів. Коней спеціально вирощували задля забезпечення молодняком військової кавалерії, а найкращі були призначені для придворної стайні. З 1843 року коні заводу були поліпшувачами поміщицько-селянського конярства. Козаки за сотні верст вели своїх кобил для злучки з жеребцями заводу. В кінці дев'ятнадцятого століття кінний завод перейшов на вирощування і виведення чистокровних порід коней.

Племінні породи коней Деркульського к/з №63

Племінні породи коней Деркульського к/з №63

На території Деркульского кінного заводу знаходиться комплекс пам'яток архітектури та містобудування 18-19 століть, що мають національне значення. Серед них є пам'ятники унікальні, що не мають аналогів в світі. Це центральна тренерська стайня - кінець 18- початок 19 століть, тренувальний (Японський) манеж - 1897 роки, адміністративна будівля (контора) - 1828 роки, паркова зона зі ставком - 19 століття.

Центральна тренерська стайня 19 століття

Центральна тренерська стайня (наші дні)

Центральна тренерська стайня (наші дні)

Адміністративний корпус Деркульского к/з №63

Адміністративний корпус Деркульского к/з №63

Злучний манеж – прибудова до центральної тренерської стайні

Круглий тренувальний манеж у японському стилі для заучування і тренінгу молодняка

Робочий колектив кінного заводу завжди йшов попереду в боротьбі за утвердження нових соціально-економічних відносин на селі.

Трудовий колектив Деркульского кінного заводу

Передовики Трудівники Деркульского к/з №63

Святковий мітинг працівників кінного заводу

У 1945 році на базі Деркульського кінного заводу відкривається всесоюзна школа тренерів жокеїв, де проходили теоретичну і практичну підготовку представники більшості кінних заводів СРСР.

Перший набір в школу тренерів-жокеїв 1945 р.

Викладачі та студенти Всесоюзної школи тренерів-жокеїв

На сьогоднішній день Деркульський кінний завод у складі ДП «Конярство України» продовжує вирощувати коней чистокровної верхової породи та української верхової породи. Протягом останніх років Деркульський кінний завод продає високоякісних коней на різних аукціонах, яких із задоволенням купують і кіннозаводчики, і спортсмени, і любителі кінного спорту на Україні, а також покупці з багатьох країн світу. Коні Деркульського заводу показують хороші результати на різних іподромах, а також у змаганнях з кінного спорту, що є безпосердньою гордістю Луганщини.

Лошадь Задорный, Деркульский к/з №63

Переможесть призу Премєр-Міністра України, кінь Брама, Іподром Одеса, 2015 р.

Трофеї та здобутки Деркульского кінного заводу

З історичними довідками щодо роботи Деркульского кінного заводу №63 можна ознайомитись за посиланням.