Прес-центр13 cічня 2020, 09:01

Державну допомогу отримують 2,7 тисяч малозабезпечених сімей Луганщини

У Луганській області станом на 1 січня державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям отримують понад 2,7 тис. сімей, в яких виховуються майже 5,6 тис. дітей. Середній розмір такої допомоги складає 3187 гривень на місяць.

З них 759 сімей – багатодітні, в яких виховуються 2,8 тис. дітей. Середній розмір допомоги багатодітним сім’ям – 4 926 гривень на місяць.

На державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям може розраховувати сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Слід зазначити, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям – це щомісячна допомога, яка надається у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Сума соціальної допомоги розраховується виходячи з різниці між прожитковим мінімумом для родини та її середньомісячним сукупним доходом.

Для цього береться прожитковий мінімум для кожного члена сім’ї і множиться на встановлений коефіцієнт, який, відповідно до ст. 9 Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» становить:

- для працездатних осіб – 25 % (раніше був 21 %);
- для дітей – з 1 січня 2020 року – 85 %, з 1 липня 2020 року – 130 %;
- для осіб, які втратили працездатність, та осіб з інвалідністю – 100 %.

Для визначення права на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям необхідно звертатися до управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій та міських рад, структурних підрозділів соціального захисту населення об’єднаних територіальних громад.