Прес-центр6 березня 2018, 20:03

Енергопостачання на підприємствах критичної інфраструктури стабілізовано

З метою врегулювання питання розрахунків з ТОВ «ЛЕО» облдержадміністрація підготувала проект змін до постанови Кабінету Міністрів України № 447, який був частково ухвалений. Реалізація цих змін дасть змогу розблокувати компенсацію з боку державного бюджету пільг та субсидій, спрямованих на оплату послуг з електропостачання для населення та підприємств комунальної власності. Відповідно знизиться заборгованість компанії перед ДП «Енергоринок». Це допоможе уникнути відключень та обмежень електроенергії на підприємствах, що забезпечують життєдіяльність області. 

Нагадаємо, що довкола ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» за останні роки склалася кризова ситуація. Вона пов’язана із заборгованістю компанії перед Енергоринком України через несплату за постачання електроенергії з боку НКТ. Поглибили фінансову кризу підприємства застосовані по відношенню до нього санкції НКРЕКП.

Облдержадміністрація системно займається врегулюванням кризової ситуації у сфері забезпечення та розподілу електроенергії в області. Головою облдержадміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом ініційовано та підготовлено декілька засідань на рівні віце-прем’єр-міністрів України. За підписом голови відправлено офіційні листи на ім’я Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України, Секретаря РНБО України.

З підготовкою до осінньо-зимового періоду облдержадміністрацією спільно з Міненерговугілля та МінТОТ підготовлено і поставлено на порядок денний Кабінету Міністрів України пропозиції щодо виділення зі Спеціального фонду коштів на проведення необхідних робіт із забезпечення роботи енергомереж в Луганській області у зимовий період.
6 листопада 2017 року Регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних заходів Луганської облдержадміністрації був затверджений Комплекс заходів із забезпечення сталого функціонування енергетичних мереж Луганської області в осінньо-зимовий період 2017/18 року, що був погоджений з Міненерговугілля та направлений для попереднього погодження віце-прем’єр-міністру України В. Кістіону.

Уже наступного дня на Комітеті Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної безпеки та ядерної політики було заслухано звіт робочої групи за участю заступника голови облдержадміністрації В. Данієляна про передумови до виникнення надзвичайного стану в Луганській області. Комітетом було підготовлено та направлено звернення до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Секретаря РНБО Турчинова О.В., голови НКРЕКП Вовка Д.В. про забезпечення заходів щодо недопущення виникнення надзвичайної ситуації в Луганській області. 

4 грудня в Міненерговугілля відбулась нарада, на якій погоджено рішення про підготовку Луганською облдержадміністрацією звернення про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету України для попередження надзвичайної ситуації в Луганській області. На цей час відповідний проект Постанови Кабінету Міністрів України знаходиться на його розгляді. 

Облдержадміністрацією також підготовлено та запропоновано алгоритм вирішення ситуації довкола ТОВ «ЛЕО» шляхом утворення Державного підприємства у сфері управління.