Прес-центр22 грудня 2017, 14:12

Гуманітарна ситуація поблизу лінії розмежування розглянута разом з міжнародними організаціями

Сьогодні, 22 грудня, заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко провів нараду за участю представників міжнародних організацій та Благодійного фонду «Восток-SOS» з питань дослідження гуманітарної ситуації в районах, що найбільше постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

На низку питань, що цікавили міжнародників, відповіли представники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Так, представники Департаменту соціального захисту населення розповіли, що внаслідок бойових дій та обстрілів з боку проросійських незаконних збройних формувань серед цивільного населення на підконтрольній українській владі території області 336 осіб загинуло та більше 550 поранено. Також, за їх словами, на Луганщині станом на грудень зареєстровано 297 тис. внутрішньо переміщених осіб. Серед важливих проблем соціальної адаптації ВПО, як було зазначено на нараді, – забезпечення житлом та доповнення переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, що для деяких є перешкодою для отримання соціальних виплат.

Внаслідок агресії з боку РФ пошкоджено більше 7700 об’єктів інфраструктури, з них більше 7000 – житловий фонд. На їх відбудову, за попередніми підрахунками, необхідно 9 млрд гривень. Потребує відновлення й дорожньо-транспортна інфраструктура, інженерні мережі, соціальні об’єкти. Цю інформацію надав Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА.

Щодо необхідності надання допомоги міжнародними гуманітарними організаціями для сталого забезпечення водо- та газопостачання населених пунктів, розташованих вздовж лінії розмежування, доповіли представники Департаменту житлово-комунального господарства ОДА.

Луганським прикордонним загоном Державної прикордонної служби України повідомлено, що наразі єдиний в області пункт пропуску «Станиця Луганська» за добу перетинають від 8 до 10 тис. осіб, хоча об’єкт був розрахований на 1,5 тис. осіб. Серед основних проблем – необхідність розширення модулів паспортного контролю та кількості працівників.

Директор Департаменту масових комунікацій ОДА Олександр Костенко відповів на питання присутніх стосовно ситуації в сфері українського теле- та радіомовлення на території області.

Також на нараді було зауважено, що за час бойових дій за фактами злочинів, скоєних проросійськими бойовиками, за інформацією прокуратури Луганської області, відкрито близько 4000 кримінальних проваджень, серед 2703 потерпілих – 1117 цивільних та 1586 військовослужбовців. Проте, існує проблема зі збором доказів та процесуальним оформленням порушень.

Нарада відбулася відповідно до спільного плану роботи Міжнародної моніторингової групи Міністерства закордонних справ України, «Гельсинського Фонду Прав Людини» Республіки Польща, німецької недержавної організації «DRA», Благодійного фонду «Восток-SOS» та облдержадміністрації.