Прес-центр4 серпня 2016, 11:08

Інформація про медичне забезпечення учасників антитерористичної операції

Відповідно до Регіональної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2016 роки створено реєстр учасників АТО для забезпечення диспансерного нагляду.

Здійснюється постійний контроль за станом здоров’я учасників АТО шляхом проведення щорічної диспансеризації та планового лікування.

Станом на 1 серпня 2016 року на стаціонарне обстеження у заклади охорони здоров’я були направлені 64 демобілізованих військовослужбовців, у яких виявлені порушення у стані здоров’я, повідомляє Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

Згідно затверджених у кожному ЛПЗ індивідуальних планів диспансеризації учасників АТО, періодично проводяться медичні огляди демобілізованих військовослужбовців, надається допомога у проходженні медико-соціальних експертних комісій.

Протягом першого півріччя проведено 257 періодичних медичних оглядів демобілізованих військовослужбовців та на медико-соціальну комісію експертну направлено – 8 осіб.

Також у містах та районах області створено 7 Центрів психічного здоров’я, які укомплектовані посадами медичних психологів. У липні в Києві відбувся семінар-навчання по запобіганню та лікуванню посттравматичного стресового розгляду, на який делеговано 5 практичних психологів з області. Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації проведено 5 семінарів-тренінгів «Організаційні та технологічні аспекти психологічної реабілітації учасників АТО» на базі Новоайдарської, Марківської, Кремінської, Сватівської ЦРЛ та Рубіжанської ЦМЛ за участю всіх лікарів первинної ланки.

На цей час 7 військовослужбовців направлено до фахівців із фізичної реабілітації та 43 військовослужбовця – до фахівців із психологічної реабілітації.

Для зміцнення матеріально-технічної бази центрів, закладів та установ, що надають учасникам антитерористичної операції послуги з реабілітації, лікування та адаптації у 2016 році залучено позабюджетних коштів у сумі 703 тис. грн.