Прес-центр3 листопада 2020, 16:11

Лікарням в містах та районах розподілено понад 10,5 млн гривень держсубвенції на закупівлю медичного кисню, – брифінг

Про ситуацію із захворюванням на COVID-19 та вжиття заходів щодо протидії його розповсюдження сьогодні, 3 листопада, на пресбрифінгу розповів виконуючий обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв.

Він нагадав, що на Луганщині медичну допомогу хворим на CОVID-19 надають 11 закладів охорони здоров’я. Для цього там розгорнуто 530 ліжок: 460 дорослих інфекційних, 27 дитячих, 43 реанімаційні.

Загальний відсоток завантаженості виділених ліжок – 51% (з підтвердженим діагнозом CОVID-19) та 67,6% (з урахуванням підозрілих випадків).

Юрій Стогнієв повідомив, що 9 з 11 закладів мають централізовану подачу кисню до ліжок інтенсивного лікування. Ще в двох закладах кисень подається за допомогою кисневих концентраторів. Загалом на балансі закладів, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19, знаходиться 118 кисневих концентраторів та 15 апаратів такого типу в автомобілях швидкої медичної допомоги.

Спікер наголосив, що фахівці комунальних некомерційних підприємств постійно контролюють технічний стан кисневого обладнання та безпеку його експлуатації. Запаси кисню створюється у межах обмінного фонду кріоциліндрів.

Важливо, що питання забезпечення закладів охорони здоров’я киснем, який виробляє ПрАТ «Северодонецьке об’єднання Азот», наразі повністю відпрацьоване.

Крім того, закладам охорони здоров’я області вже розподілено субвенцію у сумі 10 687,5 тис. гривень на закупівлю товарів, послуг та робіт на системах киснезабезпечення.

У медзакладах Луганщини встановлено 208 апаратів штучної вентиляції легень. Лікарні першої хвилі забезпечені централізованою подачею медичного кисню. Сьогодні опрацьовується можливість щодо розширення кисневих точок у медзакладах першої та другої хвилі.

За словами Юрія Стогнієва, невдовзі очікується надходження ще 50 кисневих концентраторів від ПРООН.

Наразі в Луганській області забір біологічного матеріалу для тестування на COVID-19 здійснює 21 заклад, в яких сформовано 36 мобільних бригад.

Засобами індивідуального захисту наші медзаклади забезпечені в повному обсязі.

Забезпеченість медичного персоналу засобами індивідуального захисту складає: халати ізоляційні одноразові – 1 920 шт., респіратори – 17 008 шт., костюми біозахисту одноразові – 5 887 шт., маски медичні – 78 672 шт., захисні щитки та окуляри – 67 763 шт., рукавички  – 131 133 шт., антисептик – 1 325 літрів, експрес-тестів – 7 920 шт.