Прес-центр16 листопада 2017, 15:11

Луганчани вивчають кращі практики місцевого самоврядування та розбудови громадянського суспільства в умовах реформування

Цими днями у Святогорську відбувається форум «Роль місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства в процесі децентралізації», організований Програмою розвитку ООН в Україні.

Учасники заходу, серед яких є й делегація з Луганщини, обмінюються позитивним досвідом з питань децентралізації шляхом втілення кращих практик місцевого самоврядування та успішних прикладів у напрямі розбудови громадянського суспільства.

Так, у вітальному слові заступник голови Луганської облдержадміністрації Сергій Філь підкреслив, що впровадження децентралізації на Луганщині стає ефективнішим.

«Об’єднання громад – одна з найефективніших українських реформ. Громади самі вирішують, що і як їм краще зробити. Крім того, це збільшення фінансових можливостей населених пунктів. І найголовніше: до успіху об’єднаної громади причетний кожен її житель. А це мотивує працювати ще наполегливіше. На сьогодні ми вже маємо досягнення, але попереду ще багато роботи. Тож, дякую нашим партнерам з проектного офісу ПРООН в Україні за підтримку і організацію», – відзначив він.

До делегації від нашої області також увійшли члени громадських рад, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Під час пленарного засідання заступник директора Департаменту масових комунікацій Луганської обласної держадміністрації Андрій Зайцев розповів про реалізацію Стратегій розвитку громадянського суспільства у 2017 році. Досвідом впровадження реформи децентралізації з присутніми поділився начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації Вадим Лазніков. Директор філії ПАТ «Національна суспільна телекомпанія України» «Регіональна дирекція UN: Донбас» Андрій Шаповалов доповів про роль незалежних ЗМІ у становленні та розвитку організацій громадянського суспільства на Луганщині. Щодо підтримки реформ та залучення інститутів громадянського суспільства: підсумки впровадження проектів ПРООН виступила голова Громадської ради при Луганській ОДА Ганна Руденко.

Працюючи у групах, учасники форуму опрацювали інноваційні інструменти аналізу та контролю, впровадження принципів партисипативної демократії у діяльності органів влади, європейський та український досвід з децентралізації на рівні громади.

На форумі також були продемонстровані приклади впровадження реформ інститутами громадянського суспільства та органами місцевого самоврядування у поточному році та обговорені пропозиції щодо подальшої реалізації Стратегії розвитку громадянського суспільства у 2018 році.