Прес-центр12 вересня 2017, 11:09

Луганщина готується до впровадження пенсійної реформи

Під час сьогоднішньої апаратної наради також розглянуто питання пріоритетних напрямів реформування пенсійної системи. Доповідачем з цієї теми виступив перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Павло Баранов.

Він проінформував присутніх, що органи Пенсійного фонду України та пенсійне законодавство проходять процес поглибленого реформування. Зміни в організації роботи органів Фонду відбуваються відповідно до Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року.

Цією Стратегією передбачено запровадження безпаперових технологій обробки інформації, включаючи безпаперову електронну пенсійну справу, що призведе до скорочення термінів її призначення та надасть змогу обслуговувати громадян незалежно від місця їх проживання.

Крім того, заплановано розширити функціональні можливості Державного реєстру застрахованих осіб, в якому вже найближчим часом буде зберігатися вся необхідна інформація для призначення пенсійних й соціальних виплат громадянам України. Також забезпечити виконання державою інших важливих функцій, наприклад, введення електронних трудових книжок.

Реалізація Стратегії спростить доступ громадян до пенсійних послуг за допомогою Веб-порталу, де його користувачі після реєстрації зможуть отримувати певні пенсійні послуги дистанційно.

Варто зазначити, що пріоритетним залишається напрям впровадження емісії платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника і його електронний цифровий підпис (в області пенсіонерам з числа внутрішньо переміщених осіб вже видано майже 60 тис. таких карток).

Павло Баранов відзначив, що у Луганській області розгалужується система надання пенсійних послуг шляхом створення робочих місць у віддалених районах. Наразі в області створено вісім віддалених робочих місць у шести районах та Сєвєродонецьку.

Нагальними залишаються питання забезпечення міграції даних всіх інформаційних систем до центральних баз. Потребують впровадження технології індивідуально-масового електронного інформування громадян, у тому числі через засоби мобільного зв’язку та завершення переведення архівів пенсійних справ в електронну.

Він підкреслив, що Верховна Рада України ухвалила у першому читанні закон про пенсійну реформу. Після його введення в дію понад 8 мільйонів українських пенсіонерів отримають підвищення (осучаснення) пенсій, яке буде індивідуальним для кожного і залежатиме від стажу й заробітної плати людини, що перебуває на заслуженому відпочинку.

За підсумками наради заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян дав доручення сприяти організації віддаленого робочого місця по обслуговуванню громадян з питань пенсійного забезпечення на території Шульгінської сільської ради Старобільського району; відкриття агентського пункту по обслуговуванню громадян з питань пенсійного забезпечення на території Привільнянської міської ради м. Лисичанська. Також було доручено активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо висвітлення основних положень та переваг пенсійної реформи для населення області.