Прес-центр16 cічня 2017, 09:01

Луганська обласна мала академія наук – крок до успішного майбутнього!

Восени 2014 року відновив діяльність один з найкращих закладів системи Малої академії наук України – Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді. Наразі Луганська МАН розташовується в місті Рубіжне (приміщення Рубіжанської обласної загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І–ІІІ ступенів).

Комунальний заклад «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» (КЗ «ЛОМАНУМ») є профільним позашкільним навчальним закладом, основним напрямом діяльності якого є дослідницько-експериментальний, що передбачає залучення учнівської молоді до науково-дослідницької, експериментальної, конструкторської та винахідницької роботи в різних галузях науки, техніки, культури і мистецтва, а також виявлення, розвиток та підтримка обдарованої молоді, створення умов для її творчої реалізації та розширення наукового світогляду, організації змістовного дозвілля.

 

Навчальним процесом у Луганській МАН у цьому навчальному році охоплено 1484 учня. Наукові осередки діють у 2 містах (Лисичанську і Сєвєродонецьку) та 8 районах області: Біловодському, Новоайдарському, Новопськовському, Марківському, Сватівському, Кремінському, Попаснянському, Білокуракінському.

 

При Луганській обласній малій академії наук з 1997 року працює Обласна очно-заочна школа. У цьому навчальному році у школі займається 805 дітей з  трьох міст: Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська та Біловодського, Білокуракінського, Новопсковського, Сватівського, Кремінського, Старобільського, Попаснянського, Станично-Луганського районів нашої області. В обласних секціях з юними науковцями працюють 56 провідних професорів і доцентів Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту хімічних технологій Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Рубіжне) та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Сєвєродонецьк), Луганського державного медичного університету, Донбаського державного технічного університету.

 

Протягом 2016 року Луганська МАН стала організатором та учасником близько 50 інтелектуальних масових заходів, у яких взяли участь 8613 учнів навчальних закладів Луганської області.

 

Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді є регіональним координатором міжнародних інтерактивних предметних конкурсів. Так 5786 учнів області взяли участь у Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру», у Всеукраїнському фізичному конкурсі «Левеня» – 1302 учня, в історичному інтерактивному конкурсі «Лелека» – 901 учень.

 

Результатом плідної роботи працівників КЗ «ЛОМАНУМ» стали перемоги манівців на Всеукраїнському рівні: І місце на Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму; на Всеукраїнському енергетичному хакатоні «Energy Hack», який проходив вперше, команда учнів секцій Обласної очно-заочної школи посіла І місце; І та ІІ місця на VI Всеукраїнській науково-технічній виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України»; І та ІІ місця у Всеукраїнській мистецькій акції «Мій Шевченко»; І та ІІ місця у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу есе присвяченого 160-річчю від дня народження Івана Франка; ІІ та ІІІ місця у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі МАН-Юніор-Дослідник 2016; вперше троє юних науковців гідно представили нашу область на фінальному очному етапі Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів та посіли ІІІ-ті почесні місця за своїми номінаціями; на Всеукраїнській олімпіаді з філософії наші конкурсантки отримали дипломи ІІІ ступеня та цінні подарунки.

 

Навесні 2016 році Луганська мала академія наук відновила традицію проведення турнірів, щоб заохотити учнівську молодь до вивчення окремих предметів. Так, у 2016 році відбулися 5 обласних турнірів юних істориків, журналістів, хіміків, економістів та правознавців, в яких змагалися інтелектуали з Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінського, Сватівського, Станично-Луганського районів та команди обласної МАН.

 

Кращі команди обласного етапу представляли Луганщину на Всеукраїнських турнірах. Тож, у квітні цього року команда КЗ «ЛОМАНУМ» вдало дебютувала на XII Всеукраїнському турнірі юних журналістів, який відбувся в у м. Суми і посіла ІІІ місце. А в жовтні місяці на Всеукраїнському турнірі юних правознавців у Закарпатській області команда учнів середньої загальноосвітньої школи № 18 м. Сєвєродонецька, продемонстрували вміння вести наукову полеміку та посіла II місце.

 

Протягом року на базі MANLAB.CAMP учні Кремінського, Новоайдарського та Сватівського районів реалізовували свої проекти в рамках унікальної школи громадської і волонтерської участі та патріотичного виховання «Агенти змін».

 

Гордістю ЛОМАНУМ є випускник секції «Науково-технічна творчість та винахідництво» Обласної очно-заочної школи Катруха Антон, який восени став учасником ІV Наукової школи з фізики на базі Європейської організації ядерних досліджень «CERN» у Швейцарії та стипендіатом Президента України, як переможець Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН у 2016 році.

 

Найактивніші вихованці ЛОМАНУМ мали можливість за рахунок коштів обласної держадміністрації навчатися у 7 Всеукраїнських літніх профільних школах Малої академії наук України влітку 2016 року. Також для 10 юних вихованців секцій хімії та біології, екології та аграрних наук була проведена екологічна експедиція у Кремінських лісах під керівництвом викладачів вищих закладів освіти.

 

Найбільш масовим та значущим заходом, спрямованим на формування в інтелектуально обдарованої учнівської молоді елементів наукового світогляду, є Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді.

 

Наразі відбується I етап Всеукраїнського конкурсу-захисту – міський, районний конкурс-захист, до участі у якому залучені старшокласники з Лисичанська, Сєвєродонецька, Біловодського, Попаснянського, Новопсковского, Сватівського і Кремінського районів області та вихованці Обласної очно-заочної школи комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді».

 

Останнім часом все більше уваги приділяється науковому розвитку школярів. Саме Мала академія наук учнівської молоді покликана формувати в учнів уміння та навички культури наукового дослідження. З метою пропаганди наукових досліджень планується обладнання на базі КЗ «ЛОМАНУМ» оснащених кабінетів гуманітарних та природничих наук, де учні зможуть набути практичних навичок та розширити знання з певних предметів; впровадження дистанційної системи навчання, яка дозволить організувати навчання дітей з віддалених районів нашої області; придбання сучасних мобільних лабораторій хіміко-біологічного та фізичного напрямків з метою використання їх у школах області; придбання транспорту для відвідування опорних шкіл області спільно з представниками Національного центру «Мала академія наук України», демонстрації мобільних студій, проведення виїзних семінарів.

 

У 2017 році Департамент освіти і науки  надав пропозицію щодо заохочення учнів-членів МАН стипендією Луганської обласної військово-цивільної адміністрації за перемоги у конкурсах та обласних олімпіадах.

 

Результати плідної праці Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді дозволяють говорити про високий рівень компетентності учнів-членів Луганської МАН, що поповнюють ряди студентів вищих навчальних закладів, майбутньої еліти української науки.