Прес-центр15 грудня 2017, 11:12

Луганська область серед дев’яти регіонів, де регулюються тарифи на платні медичні послуги

Про тарифи на медичні платні послуги під час засідання колегії Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму розповіла заступник директора Людмила Ахтирська.

Вона зазначила, що Департаментом відпрацьовуються підходи до формування тарифів на платні послуги, що надаються державними та комунальними закладами охорони здоров’я області.

Зазначимо, що встановлення тарифів на платні медичні послуги, здійснюється Департаментом на підставі розрахункових матеріалів наданих закладами охорони здоров’я області. Тарифи встановлюються окремо для кожного закладу охорони здоров’я.

Перелік включає 36 видів послуг, деякі з яких мають свої підвиди, наприклад, попередні і періодичні медогляди для різних категорій професій за 25 видами характерів робіт або 150 видів шкідливих і небезпечних умов праці.

Перш за все, відповідно до статті 169 Кодексу законів про працю України  та статті 17 Закону України від 14.10.1992 № 2694-ХІІ «Про охорону праці» зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Облдержадміністрація неодноразово зверталася до Міністерства охорони здоров’я України щодо надання роз’яснень з платних медичних послуг. Отримані роз’яснення частково розв’язали проблемні питання та дозволили привести у відповідність до чинного законодавства надання платних послуг закладами охорони здоров’я області.

Основними складовими собівартості платних послуг лікарні є оплата праці основного медичного персоналу, нарахування на оплату праці, матеріали (у т. ч. витрати на медпрепарати для проведення лабораторного і функціонального обстеження), загальновиробничі витрати.

«Регулювання тарифів на економічно обґрунтованому рівні на

ринку медичних послуг дозволить забезпечити баланс інтересів споживачів в отриманні послуг», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

За 9 місяців до спецфонду бюджету від надання платних медичних послуг надійшло 10080,5 тис. гривень до закладів охорони здоров’я.

В умовах дефіциту бюджетних коштів, необхідно враховувати, що важливим джерелом додаткових коштів для системи охорони здоров’я є платні послуги, що надаються працівникам підприємств та населенню державними та комунальними медичними закладами згідно чинного законодавства.

Важливим є той факт, що Луганська область серед дев’яти регіонів, де регулюються тарифи на платні медичні послуги.