Прес-центр3 cічня 2017, 14:01

Луганська облдержадміністрація працює над питанням відкриття додаткового КПВВ «Новотошківське»

Керівництво Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації звернулось до Антитерористичного центру при Службі безпеки України з обґрунтованими пропозиціями щодо відкриття додаткового пункту перетинання лінії розмежування сторін «Алчевськ – Новотошківське – Лисичанськ» і створення КПВВ «Новотошківське».

 

Зокрема, запропоновано винести зазначене питання на розгляд центральних органів виконавчої влади, а також під час чергового раунду переговорів Тристоронньої контактної групи у м. Мінську.

 

Як зазначено у зверненні, розташування смт Новотошківське Попаснянського району безпосередньо на автомобільній трасі (Р-66) у значній мірі вирішує питання прибуття до пункту пропуску мешканців населених пунктів, розташованих на непідконтрольній український владі території Луганської області. Аналіз стану комунікацій та об’єктів інфраструктури свідчить про те, що є можливість організувати КПВВ у повній відповідності до вимог чинних нормативно-правових актів. Крім цього, поблизу запланованого місця створення контрольного пункту розташовано бомбосховище на 300 осіб, що дозволяє, у разі початку обстрілів з боку терористичних угруповань, протягом стислих термінів провести евакуацію громадян.

 

Передбачається, що наявність постійних пунктів спостереження міжнародних організацій (ОБСЄ, Червоний Хрест та інш.) дозволить у значній мірі підвищити рівень безпеки цивільного населення під час роботи пункту пропуску.

 

Створення додаткового контрольного пункту пропуску через лінію розмежування мало би зменшити навантаження на пішохідний перехід у Станиці Луганській, значно б знизило рівень соціальної напруги та усунуло підґрунтя для розпалювання антиукраїнської пропаганди.

        

Нагадуємо, протягом минулого року керівництвом облдержадміністрації було реалізовано дві спроби відкрити КПВВ «Золоте». З цією метою було розбудовано та облаштовано об’єкти інфраструктури контрольного пункту в’їзду-виїзду, створено укриття для цивільних осіб, військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, створено сталу систему для забезпечення діяльності пункту в’їзду-виїзду. Проте, через недотримання бойовиками власних зобов’язань, КПВВ «Золоте» так і не вдалося відкрити.