Прес-центр6 листопада 2019, 11:11

Міжнародна гуманітарна місія відвідала Луганщину

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів зустріч з представниками гуманітарної місії, організованої Управлінням ООН з координації гуманітарних справ в Україні вчора, 5 листопада.

До складу делегації увійшли представники ООН, гуманітарних неурядових організацій, посольств Австралії, Індонезії, Малайзії, Фінляндії, та вищі посадові особи, які представляють Швейцарію, Польщу, Францію, Естонію та Великобританію.

Як зауважила Координаторка системи ООН в Україні, Координаторка з гуманітарних питань Оснат Лубрані, метою візиту є детальне ознайомлення з гуманітарною ситуацією в регіоні.

Іноземні партнери висловили зацікавленість баченням у регіональному вимірі шляхів вирішення конфлікту на сході України, процесів реінтеграції, а також джерела й вектори економічного розвитку Луганщини.

Очільник області засвідчив високу повагу до представників міжнародних гуманітарних організацій та країн-донорів за надану допомогу нашому регіону в найскладніший період та велику роботу, що триває в області.

За його словами, жителі населених пунктів, розташованих поблизу лінії розмежування, а також області в цілому, підтримують політику Президента України, спрямовану на досягнення миру дипломатичним шляхом.

«Президент Володимир Зеленський налаштований на конструктивний діалог з представниками світового співтовариства, і наші кроки свідчать про готовність виконувати Мінські домовленості. Наразі триває підготовка до переговорів у Нормандському форматі, і є надія на позитивний їх результат. Ми прагнемо миру й намагатимемося дипломатичними методами завершити війну», – зауважив Сергій Гайдай.

Очільник області звернув увагу членів делегації на те, що розвиток підконтрольної українській владі території Луганської області є найкращим сигналом для жителів тимчасово окупованих територій до реінтеграції. Сергій Гайдай висловив тверде переконання, що кожен успішно реалізований масштабний проєкт сприятиме у боротьбі за уми і серця наших співгромадян, які вимушені жити під керівництвом російсько-окупаційної влади.

«До вирішення питання збройним шляхом можна повернутися у будь-який момент. Проте Президент не хоче, щоб гинули українські громадяни. Моє ж завдання як керівника області – створити такі умови життя й соціальні блага тут, щоб люди з тимчасово непідконтрольної території захотіли возз’єднання», – додав Сергій Гайдай.

Стратегічними напрямами відбудови Луганщини, за словами голови облдержадміністрації, є модернізація вугільної промисловості, посилення енергетичної безпеки, відновлення транспортної інфраструктури, зокрема будівництво залізничного сполучення та ремонт основних автошляхів, а також модернізація систем водопостачання й водовідведення. Такі кроки позитивно вплинуть на розвиток промисловості та бізнесу в регіоні, а отже – на економічне зростання.

Сергій Гайдай зазначив, що за результатами економічного форуму в Маріуполі вдалося досягти низки попередніх домовленостей щодо інвестицій в Луганську область. Зокрема, йдеться про будівництво залізобетонного заводу та створення IT-школи. Ще одним джерелом розвитку економіки є державна підтримка, а саме мільярд гривень, що Президент дав доручення виділити для Луганської області.