Прес-центр30 cічня 2018, 11:01

На Луганщині проведено понад 26 тисяч перевірок призначення, нарахування та здійснення соцвиплат

Сьогодні, 30 січня, під час апаратної наради, яку провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, директор Департаменту соціального захисту населення Елеонора Поліщук доповіла про результати здійснення верифікації і перевірки достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування соціальних виплат і пенсій за період 2016-2017 років.

Вона зауважила, що таку комплексну перевірку даних запроваджено з 2016 року для оптимізації системи соціального захисту та соціального забезпечення громадян. Згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів України, структурними підрозділами соціального захисту населення Луганської області проводиться верифікація соціальних виплат, пенсій, допомог, пільг, субсидій.

Щомісячну адресну грошову допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, призначено 58,8 тис. сім’ям внутрішньо переміщених осіб. З початку минулого року її профінансовано на загальну суму 207,1 млн гривень. Заборгованість з виплати відсутня.

Згідно зі списками, які надійшли у травні 2016 року від Міністерства фінансів України про проведення верифікації, наразі розглянуто 31550 рекомендацій та проведено 26465 перевірок даних, отриманих від фізичних осіб при призначенні, нарахуванні та здійсненні соціальних виплат.

За результатами перевірок виявлено наявність майна на підконтрольній українській владі території у 862 ВПО (203 призупинено виплати), доходу на підконтрольній території до початку проведення АТО – у 5146 ВПО (747 призупинено виплати), депозитів – у 22847 ВПО (312 призупинено виплати), виїзд на непідконтрольну територію більше ніж на 60 днів – 1806 ВПО (243 призупинено виплати), виїзд за кордон – 934 ВПО (28 призупинено виплати).

За результатами проведення верифікації припинено виплату щомісячної адресної допомоги 1543 особам, скасовано дію довідок – 111. Сума коштів, повернутих до держбюджету, становить 1,6 млн гривень.

Після усунення фактів, виявлених в ході проведення верифікації 30 внутрішньо переміщеним особам відновлені довідки, 517 – поновлено виплати.

Для контролю за соціальними виплатами в кожному районі і місті Луганської області створені комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО. З 1 липня 2016-го по 1 січня 2018 року проведено 1112 засідань. За результатами перевірок складено 222,7 тис. актів обстеження матеріально-побутових умов, що становить 100 % від числа осіб, які звернулися із заявами про призначення (відновлення) соціальних виплат. За результатами роботи комісій прийняті рішення про призначення (поновлення) соціальних виплат 172,4 тис. осіб (у тому числі відновлення виплати пенсії – 115,7 тис.) та про відмову в призначенні (відновленні) соціальних виплат – 43,7 тис. осіб (у тому числі у виплаті пенсій – 34,6 тис.).

Також Елеонора Поліщук зазначила, що станом на 1 січня поточного року в області користуються субсидією на оплату житлово-комунальних послуг 145244 домогосподарства. Нарахована вона на суму 1437,5 млн гривень.

Відносно проведення верифікації стосовно невідповідності інформації, на підставі якої призначено житлові субсидії, розглянуто 324 099 рекомендацій та проведено перевірок по 324 099 особам.

Серед порушень, які виявлені, – здійснення купівлі нерухомості, земельних ділянок, товарів (послуг) на суму понад 50 тис. гривень, наявність однакових записів з персональними даними осіб, яким призначено житлові субсидії, в межах одного району (а також в межах різних районів), невідповідність у персональних даних осіб, купівля автомобілю на суму понад 50 тис. гривень, невідповідність персональних даних у разі смерті осіб, яким раніше призначені житлові субсидії.

За результатами апаратної наради надані доручення відносно посилення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства при проведенні верифікації соціальних виплат, пенсій, допомог, пільг, субсидій населенню області, а також вжиття заходів щодо недопущення порушення прав внутрішньо переміщених осіб в частині отримання всіх видів соціальних виплат.