Прес-центр30 березня 2018, 14:03

На Луганщині розширено природно-заповідний фонд місцевого значення

Сьогодні, 30 березня, за участю заступника голови облдержадміністрації Вадима Данієляна відбулось засідання колегії управління екології та природних ресурсів  облдержадміністрації.

Під час заходу підбито підсумки природоохоронної роботи у 2017 році та визначено основні напрями діяльності на 2018 рік.

Так, зазначено, що минулоріч Управлінням проведено низку заходів, направлених на екологічно-патріотичне виховання дітей та молоді, формування дбайливого ставлення до природних ресурсів рідного краю.

Зокрема, відбулися акції «Посади дерево Миру», «Квітуча Луганщина» та обласний захід – висадка молодого лісу, а також виконувалися інші доручення голови обласної державної адміністрації.

У рамках виконання Регіональної програми з охорони навколишнього природного середовища у Луганській області на 2016-2018 роки за 2017 рік фактично профінансовано 43 заходи по вирішенню приорітетних завдань у сфері охорони навколишнього природного середовища і забезпеченню раціонального природокористування на території області.

Крім цього, в повному обсязі виконані заходи з розробки проектно-кошторисної документації та виконання робіт з реконструкції двох каналізаційних та/або очисних споруд у смт Новоайдар та м. Лисичанськ.

За рахунок місцевого бюджету придбано насосне обладнання для заміни на КНС-3 м. Рубіжне та системи, прилади, оснащення спеціального транспорту для здійснення контролю за кількістю та якістю поверхневих, підземних та стічних вод і скидів шкідливих речовин у водні ресурси м. Лисичанськ.

Також, за рахунок підприємств частково реконструйовано очисні споруди ПАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій» та проведена модернізація споруд очистки стічних вод та оптимізації роботи обладнання ПрАТ «ЛИНІК».

Загальна площа територій під об’єктами природно-заповідного фонду на землях лісового господарства складає 28782,7964 га, земель державного лісового фонду на підконтрольній українській владі території, в тому числі, які перебувають у постійному користуванні, складає 238120,3440 га.

Державними лісогосподарськими підприємствами у 2017 році створено 1596,0000 га лісових культур, в т. ч. лісорозведення – 959,0000 га, природне поновлення лісу – 637,0000 га.

З метою відтворення природних ресурсів протягом 2017 року з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 12100,4 тис. гривень, з яких реалізовано 9633,116 тис. гривень.

Під час колегії зазначено, що протягом минулого року ліквідовано наслідки лісових пожеж на площі 256,33 га, оброблено ґрунт під посадку лісових культур на площі 100,00 га та проведено висадку лісу на площі 30,0 га.

З метою розширення мережі заповідного фонду управлінням екології та природних ресурсів підготовлені відповідні проекти створення територій природно-заповідного фонду місцевого значення, які затверджені розпорядженнями голови обласної держадміністрації. А саме: оголошено ландшафтним заказником місцевого значення «Великий ліс» (територію площею 152,0000 га у Новоайдарському районі),  гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення – «Новокраснянські джерела» (0,1000 га у Кремінському районі), комплексною пам’яткою природи місцевого значення «Гора Куца» (156,0000 га у Новоайдарському районі), гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення «Лісова прохолода» (0,1000 га у Кремінському районі).