Прес-центр9 серпня 2016, 11:08

На Луганщині СБУ викрила факт незаконного користування питною водою, внаслідок якого державі завдано мільйонні збитки

У Луганській області співробітники Служби безпеки України викрили факт незаконного видобутку питної артезіанської води одним з хімічних підприємств Рубіжного.

Перевірка встановила, що керівники підприємства, порушуючи Закони України «Про надра», «Про охорону навколишнього природного середовища», а також низку нормативних актів, організували незаконний видобуток підземної питної води для виробничих потреб. За класифікацією підземна вода з артезіанських свердловин належить до корисних копалин загальнодержавного значення. Її видобуток може здійснюватись лише за наявності дозвільних документів на спеціальне водокористування від обласної держадміністрації або профільного Міністерства.  

За підрахунками Державної служби геології та надр, рубіжанське хімічне підприємство протягом 2011-2012 років протиправно видобуло 376 тис. куб. м. води, в результаті чого державним інтересам завдано матеріальної шкоди на загальну суму понад 1 млн 780 тис. грн. До речі, бенефіціарним власником цього підприємства є один з міністрів уряду часів Януковича. Наразі високопосадовець переховується у Росії.

За матеріалами СБУ розпочато досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України (незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення). Триває досудове розслідування, повідомляє Управління СБУ в Луганській області.