Прес-центр29 листопада 2019, 15:11

На Луганщині відбувся єдиний день інформування населення області стосовно земельної реформи

28 та 29 листопада 2019 року у містах та районах Луганської області відбувся єдиний день інформування населення області за темою: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Доповідачі обласної та районних груп зазначили, що законодавство, яке розроблено з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, в цілому відповідає стандартам європейського законодавства.

Серед основних етапів та ключових змін земельної реформи можна визначити  норми проекту Закону, які встановлюють особливості правового регулювання обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Так, з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності. Громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства зможуть набувати право власності на земельні ділянки у спадщину.

Слід зазначити, що з 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Обов’язковим стане запровадження мінімальної стартової ціни продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Також встановлюється обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина, юридичної особи, з урахуванням пов’язаних осіб або юридичних осіб, створених за законодавством України, що мають спільного кінцевого бенефіціарного власника, в межах однієї об’єднаної територіальної громади не повинна перевищувати 35 %, в межах однієї області або Автономної Республіки Крим, не повинна перевищувати 8 %, 0,5 % земельсільськогосподарського призначення України.

Враховуючи суспільний резонанс, який мав місце у рамках засідань «круглих столів», що відбулися під час проведення консультаційних заходів було запропоновано внести зміни до закону.
Зокрема, законопроект про ринок землі № 2178-10 буде доопрацьовано – будуть внесені правки, згідно з якими іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за наслідками всеукраїнського референдуму. Щодо фермерів, то вони, як і інші покупці не зможуть придбати не більше 210 тис. га.

Прийнятий за основу проект Закону України № 2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони» розроблений з метою правового забезпечення публічності та прозорості аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, що буде досягнуто шляхом проведення таких аукціонів в електронній торговій системі. Зокрема, йдеться про запровадження продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них обов’язково через електронні аукціони в електронній торговій системі.