Прес-центр13 вересня 2017, 14:09

Національна академія наук України допоможе зберегти історичну спадщину Луганщини

Нещодавно Управлінням культури, національностей та релігій ОДА та Інститутом археології Національної академії наук України підписано договір про творче та наукове співробітництво. Цей документ передбачає розвиток наукового та творчого співробітництва, надання взаємної допомоги у галузі проведення досліджень археологічних об’єктів Луганської області задля збереження культурної спадщини.

Відповідно до зазначеного договору Інститут археології Національної академії наук України організовуватиме на території Луганської області наукові та науково-рятувальні дослідження археологічних об'єктів. Також представники Інституту здійснюватимуть наукову археологічну експертизу програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт, які можуть негативно позначитися на стані об'єктів археологічної спадщини, а також облікової документації археологічних об’єктів Луганської області, що вже перебувають під охороною держави, як пам’ятки або пропонуються для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Також Інститут археології надаватиме співробітникам Управління та уповноваженим особам доступ до наукового архіву звітів про археологічні дослідження.

Таким чином, сьогодні, коли постає проблема руйнування та грабунку археологічних пам'яток, налагодження контактів Інституту археології Національної академії наук України з облдержадміністрацією надасть можливість оперативно і професійно проводити археологічні дослідження на території Луганщини з метою вивчення древньої історії нашого краю.

Договір реалізуватиметься до 31 грудня 2019 року.