Прес-центр18 вересня 2017, 12:09

Підписано декларацію про співпрацю луганчан та львів’ян в освіті

Декларацію намірів про співпрацю в освітній галузі підписано між Міністерством освіти і науки України, Луганською і Львівською облдержадміністраціями та Львівською облрадою.

За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза шляхи спільної підготовки та реалізації проекту «Схід і захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти» з нашого боку засвідчила його заступник Ольга Лішик.

Цей проект виник з ініціативи луганчан і львів’ян задля обміну своїм досвідом як моделі взаєморозуміння і співпраці в сфері освіти між різними областями України.

Метою проекту через подальшу співпрацю є формування в учнівської молоді Східної та Західної України цінностей на засадах загальноукраїнської ідентичності та патріотизму.

«Він повинен зшити Україну. І така співпраця потрібна не лише між Західними та Східними, а й між усіма областями України. Джерело такого натхнення є, в першу чергу, в освіті – в наших дітях», – наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час підписання.

Сторони, зокрема, задекларували підвищення рівня освітньої співпраці між областями шляхом встановлення обладнання для проведення відеоконференцій та інтерактивної дошки у 30 класах для вивчення історії та української літератури пілотних середніх шкіл, проведення ремонтних робіт у цих приміщеннях.

Також будуть організовані літні школи у Львівській області та Республіці Польща для вчителів історії та української літератури зі шкіл двох областей, два інтеграційних літніх табори «Літня академія» для школярів, спільні краєзнавчих таборів, проведення конкурсів «Історія моєї малої батьківщини» та мовознавства серед учнів 9-11 класів, створення та пілотне впровадження дистанційного курсу для вчителів гуманітарних дисциплін, а також он-лайн тренажеру з підготовки учнями 11 класів до ЗНО з української мови.

Проект «Схід і Захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти» подається на конкурс проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, у рамках Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України та визначення принципів відносин між Ініціатором, Замовниками та Місцевими Партнерами.

Партнерами проекту є обласна асоціація місцевих рад «Ради Львівщини» і Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна!»

Для підготовки проекту створять робочу групу у складі представників підписантів.