Прес-центр22 березня 2018, 16:03

Прийняття у комунальну власність безгосподарних гідроспоруд сприятиме наповненню місцевих бюджетів

Інвентаризацією виявлено 481 гідроспоруду на ставках та водосховищах області.

За результатами аналізу інформації щодо інвентаризації ГТС на території Луганщини опрацьовано механізм взяття на облік 414 безхазяйних гідроспоруд органами місцевого самоврядування.

Про це повідомили у Департаменті комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації сьогодні, 22 березня, у Всесвітній день водних ресурсів.

Оскільки ГТС є об’єктом нерухомого майна, розташованим на земельній ділянці, то його переміщення є неможливим без знецінення та зміни призначення, право власності має бути зареєстровано у встановленому законодавством порядку.

Процедура взяття на облік безхазяйного нерухомого майна визначена Цивільним кодексом України: безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені.

Тож, згідно з протокольними дорученнями голови обласної державної адміністрації головам райдержадміністрацій необхідно надати інформацію з інвентаризації ГТС усіх форм власності до сільських, селищних, міських рад та об’єднаних територіальних громад для вжиття заходів з оформлення права комунальної власності на безгосподарні ГТС відповідно до норм чинного законодавства.

У подальшому це сприятиме збільшенню надходжень до місцевих бюджетів, оскільки після оформлення права власності на них територіальні громади зможуть здавати їх в оренду.