Прес-центр25 грудня 2015, 18:12

Про підсумки Офісу реформ в Луганській області у 2015 році йшлося на сьогоднішньому брифінгу в облдержадміністрації

Про підсумки Офісу реформ в Луганській області у 2015 році йшлося на сьогоднішньому брифінгу за участю його директора Сергія Тихоновського.

         Він зазначив, що у Білокуракинській та Новопсковській територіальних громадах 25 жовтня відбулися вибори,

         Головними проблемами залишаються реєстрація рад об’єднаних територіальних громад та забезпечення державної фінансової підтримки.

         17 листопада відбулася перша сесія Новопскокської селищної ради об’єднаної територіальної громади, 1 грудня – Білокуракинської селищної ради об’єднаної територіальної громади. На сесіях були вирішені організаційні питання. Так, сільські голови, ради яких об’єдналися, припинили існування.

         У грудні були прийняти зміни в деякі законодавчі акти, згідно з якими об’єднана територіальна громада є правонаступницею територіальних громад, що увійшли  до її складу. По-друге, громада, що знаходиться у центрі, не змінює свого статусу, набувши додаткові повноваження, та збільшуює територію своєї юрисдикції, а сільські ради, що до неї приєдналися, вступають у стадію ліквідації.

         Також внесено зміни, відповідно до яких зараз держава здійснює підтримку добровільного об’єднання територіальних громад шляхом надання коштів у вигляді субвенцій у разі, якщо її межі повністю відповідають межам, визначеним у перспективному плані формування територій області.

         Тому Офіс реформ ініціював внести зміни до Перспективного плану щодо Білокуракинської та Новопсковської об’єднаних територіальних громад, згідно з якими вважати дійсними ті межі, в яких вони об’єдналися. Сьогодні Перспективні план відповідає поточній ситуації, а це дасть поштовх для об’єднання  інших громад. Георгій Тука підписав розпорядження згідно з цими змінами, яке було направлено до Кабінету Міністрів України, щоб зазначені зміни були затверджені та вирішенні питання фінансування цих громад.

         Сергій Тихоновський зазначив, що бюджети цих двох об’єднаних територіальних громад, їх дохідна частина формувалися по-новому.

         Наприклад, Білокуракинська громада збільшила кількість додаткових власних доходів у бюджет, а саме податок на прибуток – 12,8 млн грн, з виділено з держбюджету субвенції на освіту 18 млн грн, на медицину – 3 млн грн, прямої державної дотації – 246 тис грн.

         «Це позитивний приклад для інших громад, який дає об’єднання для соціально-економічного розвитку територіальних громад», – підкреслив Сергій Тихоновський.

         Біловодським селищним головою підписано розпорядження щодо створення робочої групи зі створення спроможної територіальної громади.

         Присутній  на брифінгу експерт Офісу реформ Ігор Агібалов зауважив, що завдяки Новезького фонду розвитку демократії було проведено паспортизацію та інвентаризацію майна громад.