Прес-центр18 листопада 2020, 13:11

Процес пішов: перші вісім постраждалих отримають від держави компенсацію за зруйноване житло

Сьогодні відбулося перше засідання обласної комісії з розгляду питань, пов’язаних з наданням грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації.

Цей орган створений розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая, підписаний 6 жовтня 2020 року, на виконання відповідної постанови Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2020 року № 767.

Засідання провів директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай. Також участь у заході взяла заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Члени комісії розглянули подані Попаснянською міською радою та військово-цивільною адміністрацією міста Лисичанськ списки постраждалих. Це – три та п’ять постраждалих жителів області відповідно.

За підсумками засідання прийнято рішення про надання грошової компенсації шістьом особам по 300 тис. гривень, одній – 282,2 тис. гривень, ще одній – 231,2 тис. гривень.

Наступний крок – узагальнений список постраждалих буде направлений на погодження до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Після погодження грошова компенсація буде перерахована на банківську картку отримувачу.

«Ми спільно робимо велику справу! Я щиро радію за людей, які отримають компенсацію. Сподіваюсь, що усі громадяни, які постраждали внаслідок російської агресії, отримають відшкодування, але це буде, коли Україна виграє усі міжнародні суди», – наголосила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Слід зазначити, що грошова компенсація надається постраждалим, які є власниками житла, яке перебуває на контрольованих Україною територіях та було зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації, після дати набрання чинності Указом Президента України від 14 квітня 2014 року № 405 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

На території Станично-Луганського, Новоайдарського, Попаснянського районів, міста Лисичанськ утворені Комісії з обстеження житла, зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації.

Органи місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності — військово-цивільні адміністрації населених пунктів проводять обстеження пошкодженого або зруйнованого житла, обліковують його, складають і затверджують списки постраждалих на відповідній території та видають довідки про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації.

Рішення про надання грошової компенсації приймають комісії з розгляду питань, пов’язаних з наданням грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації, на підставі поданих органами місцевого самоврядування, а у разі їх відсутності — військово-цивільними адміністраціями населених пунктів сформованих та затверджених списків постраждалих на виплату грошової компенсації.

Розмір грошової компенсації постраждалим визначається за показниками опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах України відповідно до місцезнаходження житла, що є чинними на дату затвердження узагальненого списку відповідно (але не більш як 300 тис. гривень за один об’єкт зруйнованого житла).

Наприкінці засідання Віталій Сурай поспілкувався з журналістами та повідомив про результати заходу: «На розгляд місцевих комісій з обстеження житла було подано 78 заяв. Сьогодні ми схвалили вісім прохань, які були виконані згідно з вимогами урядової постанови. Загальна сума компенсації за схваленими заявами становить 2,313 млн грн. Люди мають максимально швидко отримати кошти: співробітники Департаменту соціального захисту населення ОДА у п’ятиденний строк передають інформацію Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; після погодження Міністерства з Держбюджету виділяються кошти на область, а потім на рахунки постраждалих осіб».