Прес-центр23 cічня 2020, 15:01

Сергій Гайдай має на меті залучити китайських інвесторів до житлового будівництва

Про це голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив під час селекторної наради з питань забезпечення житлом осіб, які брали участь в АТО та здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також внутрішньо переміщених осіб.

Захід відбувся під головуванням Першого заступника Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Україні Антона Колумбета.

Очільник області Сергій Гайдай повідомив, що у зв’язку зі складною ситуацією на Донбасі, в Луганській області практично не будується житло, а забудовники, які тут залишились, завищують ціни. «Наразі я веду перемовини з китайськими інвесторами, які можуть побудувати багатоповерхівки блоковою системою за цілком доступними цінами. Невдовзі відбудеться презентація проєкта».

Під час селекторної наради обговорено низку питань. Зокрема, щодо забезпечення житлом учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб, бюджетні програми, які вже реалізуються, деякі постанови КМУ, субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю тимчасового житла для ВПО тощо.

«Питання щодо забезпечення житлом учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб є пріоритетним для держави. Наразі в Україні нараховується більше 20 тис. учасників бойових дій, які незабезпечені житлом, але це тільки ті, хто стоїть на квартирному обліку. І приблизно 400 тис. сімей-переселенців», – зазначив Антон Колумбет.

Також він повідомив, що Президент України Володимир Зеленський доручив провести зустрічі між представниками місцевих влад, територіальних громад із забудовниками стосовно механізму передачі землі для будівництва житлових комплексів. Тобто, місцева влада виділяє земельну ділянку, а забудовник, отримавши її, будує житло.

У свою чергу, Сергій Гайдай запропонував знайти варіанти для спрощення видачі житла для учасників АТО/ООС та ВПО.