Прес-центр26 листопада 2019, 12:11

Сергій Гайдай: необхідно проаналізувати спроможність створених громад та перспективи їх розвитку

Про це голова облдержадміністрації Сергій Гайдай заявив під час наради з питань децентралізації, яка відбулася сьогодні, 26 листопада, у Сєвєродонецьку.

На початку начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації Вадим Лазніков поінформував про поточний стан справ щодо впровадження реформи децентралізації на Луганщині.

Зокрема, за перспективним планом в області передбачено 45 об’єднаних територіальних громад. На сьогодні вже є 24 ОТГ. Проведено перші вибори у 17 з них. Призначено перші вибори на 22 грудня в одній. Не призначено – у шести.

За територією ОТГ вже охоплюють 46 %. За населенням – 33 %.

Присутні розглянули питання спроможності територіальних громад відповідно до нових рекомендаційних критеріїв, зокрема, на прикладі Старобільського району.

«Ми повинні розрахувати можливе укрупнення громад. Необхідно проаналізувати спроможність вже створених 24 об’єднаних громад та вирішити яким чином ми можемо поліпшити їх економічну спроможність шляхом об’єднання. Слід врахувати перспективи їх розвитку в цілому. Тобто, не на короткострокову перспективу, а з розрахунком на майбутнє», - зазначив Сергій Гайдай.

Також обговорені пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня. Зокрема, передбачається утворення шести районів – трьох на підконтрольній та трьох на тимчасово непідконтрольній територіях України.

Крім того, розглянута проблематика об’єднаних громад вздовж лінії розмежування та утворення Сєвєродонецької ОТГ.