Прес-центр24 cічня 2020, 16:01

Сергій Гайдай звернувся до РНБО щодо забезпечення області мобільними комплексами подавлення ворожого сигналу

Про це голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив під час робочої наради з проблемних питань захисту інформаційного простору області. Крім того, він ініціює виїзне засідання Ради національної безпеки і оборони України щодо проблем протидії ворожому контенту та інформаційної реінтеграції Донбасу.

«Інформаційну війну ми сьогодні програємо. Вздовж лінії розмежування чутний сигнал усіх сепаратистських FM-радіо. Аналогічна ситуація з російським телебаченням. Тому я звернувся до Секретаря РНБО України Олексія Данілова з проханням про виділення мобільних комплексів, здатних ефективно протидіяти ворожому сигналу», – розповів Сергій Гайдай.

Представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України у Луганській області Володимир Горобець поінформував про загальну ситуацію в телерадіопросторі регіону. Він акцентував, що днями має відбутись кодування сигналу 20 найбільш рейтингових українських телеканалів. Проте, на території області приймаються 117 супутникових каналів. Крім того, більшість населення є користувачами кабельних мереж, власники яких переважно вже уклали відповідні угоди з медіа-групами, що «закривають» свої програми, тож для них ситуація взагалі не зміниться.

ТОВ «Зеонбуд», яке є провайдером цифрової ефірної мережі Т2, також не буде кодуватися, тому глядачі матимуть можливість безкоштовно дивитися 32 канали.

Разом з тим, були обговорені проблемні питання залучення національних мовників для збільшення обсягів україномовного контенту та розвитку мережі малопотужного FM-мовлення вздовж українсько-російського кордону та поблизу лінії розмежування. Було також відзначено, що найближчим часом в рамках міжнародної технічної допомоги Луганщина отримає три потужних цифрових передавача (1 кВт).

Водночас, на РТС у Бахмутівці планується встановити ретранслятор, який буде працювати в режимі модуляції, найкращому для розповсюдження сигналу на тимчасово окуповану частину області. Що дозволить луганчанам по той бік лінії розмежування дивитись проукраїнські російськомовні телеканали: інформаційний UA:TV1 та розважальний UA:TV2.