Прес-центр10 березня 2018, 15:03

«Шевченківські дні» на Луганщині

Низка культурно-мистецьких акцій із вшанування Великого Кобзаря відбулись 9-10 березня на Луганщині у рамках проекту «Український Схід». Цьогоріч урочистості організовано у Сватівському районі.

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, митці та представники громадськості взяли участь у покладанні квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку у с. Свистунівка, першому зі споруджених у Луганській області.

«Сьогодні, коли в Україні йде війна, слова правди та любові до Батьківщини, сказані Великим Кобзарем, сприймаються інакше, ніж чотири роки тому. Слово – дуже сильна зброя! Словом можна захистити, словом можна перемогти! Тож, я вірю у нашу перемогу, у вільну Україну, як того прагнув Тарас Шевченко!» – звернулась до учасників заходу Ольга Лішик.

Головною подією арт-десанту стала вистава «Спогад» за мотивами творів Шевченка у постановці Хмельницького академічного обласного театру ляльок.

Взагалі ж, програма «Шевченківських днів» на Луганщині була дуже  насиченою та різноплановою: зустріч із з митцями у Центральній районній бібліотеці «Пророк єднання і свободи», яка завершилась переглядом поеми Тараса Шевченка «Катерина» режисера Наталії Ноєнко, читацька конференція «Тарасові шляхи: від земних життєдайних криниць – до високостей волі та духу», виставка народних майстрів, показ короткометражних стрічок про Шевченка від студії «Віател» та святковий концерт.

Натхненниця проекту «Український Схід», радник Міністра культури України Анжеліка Рудницька, вітаючи молодь, присутню на урочистостях, зазначила: «Мені б хотілося, щоб ви відкривали для себе іншого Шевченка: сучасного, молодого, щоб знаходили у його віршах слова, які западуть саме вам у душу, щоб він ніколи не перетворився дійсно на пам’ятник».

Творча команда проекту: сучасний кобзар, народний артист України Роман Гриньків, поет Артем Полежака, співачки Лариса Дедюх, Ольга Нестеренко і Анжеліка Рудницька також передадуть українські книги до бібліотек селищ Свистунівка і Коломийчиха.

«Дуже радісно, що на Луганщині ведеться така активна культурна і освітня робота, працює багато гуртків для дітей, відроджуються ремесла. Це все проходить у відремонтованих, відреставрованих будинках культури, які за роки війни були фактично зведені з руїн чи запустіння. Це той культурний фронт, який дуже важливий в тилу», – відзначила радник Міністра культури.

Нагадаємо, що проект «Український Схід» реалізується Міністерством культури України спільно з Луганською та Донецькою військово-цивільними адміністраціями й волонтерами і спрямований на підтримку військових і цивільних, які знаходяться в зоні АТО.