Прес-центр22 березня 2018, 16:03

Шляхи відновлення та розбудови миру на Луганщині обговорили в облдержадміністрації

Питання забезпечення ефективної реалізації на території Луганщини державної цільової програми відновлення та розбудови миру в Східних регіонах України обговорені на робочій нараді, яку провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Він наголосив, що відновлення мирного життя на Луганщині є головним пріоритетом обласної влади. Дієвим інструментом для цього має стати вищезазначена державна програма.

«Наразі до програми не увійшли об’єкти Генерального плану відбудови інфраструктури населених пунктів області, пошкоджені або зруйновані у результаті бойових дій, які надавались облдержадміністрацією до проекту. Це позбавляє можливості комплексного підходу до проблем Луганщини за цим напрямом. Тож, потрібно вжити додаткових заходів для виправлення ситуації, розв’язання проблем жителів населених пунктів, які майже щодня страждають від обстрілів», – акцентував Юрій Клименко.

У рамках обговорення заступник директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Ольга Севостьянова ознайомила присутніх з основними проблемними питаннями, пов’язаними з подальшим виконанням Державної програми, а також з пропозиціями щодо їх вирішення та внесення змін до завдань та заходів цієї програми.

Вона повідомила, що головною проблемою затвердженої державної програми залишається фінансове забезпечення. Кошти на її реалізацію в обласному та місцевих бюджетах відсутні. Аналізом бюджетних призначень, які передбачені держбюджетом у поточному році, встановлена відсутність цільового фінансування, що перешкоджає її виконанню з незалежних від обласної влади обставин.

Тож, реалізувати програму можливо за умови забезпечення її належного фінансування.

Для цього на нараді запропоновано Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України ініціювати внесення змін до держбюджету на поточний рік в частині запровадження цільового фінансування.

Обґрунтуванням для отримання державної субвенції має стати формування переліку наявних документів на кожну групу об’єктів Генерального плану.

Крім того, до пропозицій слід включити об’єкти дорожньої інфраструктури, які зазнали значних руйнувань не лише внаслідок бойових дій, а й через інтенсивний рух військової техніки, об’єкти обласних закладів охорони здоров’я, соціального захисту населення та освіти, робота яких повинна бути відновлена у повному обсязі.

Представники профільних департаментів розповіли присутнім про наявні механізми надання соціального забезпечення та існуючі програми і проекти міжнародної технічної допомоги, що діють вздовж лінії розмежування.

У нараді також узяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів міністерств, державних установ та організацій, а також керівництво територій області, які найбільш постраждали від конфлікту на Донбасі.