Прес-центр28 листопада 2019, 15:11

У 2019 році на природоохоронні заходи Луганщини виділено понад 76 мільйонів гривень

Також під час колегії виконуючий обов’язки директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Дмитро Болдирєв відзвітував про деякі з напрямів діяльності структурного підрозділу. Зокрема, він розповів про хід виконання Регіональної цільової програми моніторингу довкілля Луганської області на період до 2022 року.

У 2019 році Програмою передбачено виконання 22 проєктів на суму понад 16,7 млн грн. За 9 місяців поточного року з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища профінансовано виконання заходів на суму 1221,733 тис. грн, а саме: проєктування та створення мережі спостережних свердловин в шахтах «Золоте», «Гірська» та р. Біленька; розробка проєкту «Ліквідаційний тампонаж свердловин Ліньовського водозабору» у Рубіжному; проведення радіологічного обстеження еколого-небезпечних об’єктів області, а також проведення робіт з моніторингу підземних вод на території області.

В рамках виконання Регіональної програми з охорони навколишнього природного середовища Луганської області на 2019-2025 роки за 9 місяців 2019 року профінансовано 38 заходів на загальну суму понад 68,2 млн грн.

За напрямом «Охорона і раціональне використання водних ресурсів» профінансовано виконання 24 проєктів на суму понад 28,2 млн грн. Це заходи з розроблення проєктно-кошторисної документації будівництва та реконструкцію каналізаційних насосних станцій, каналізаційних мереж та колекторів, очисних споруд, захист від затоплення шахт та паспортизація водоймищ.

За напрямом «Охорона атмосферного повітря» за рахунок коштів підприємств виконано 3 проєкти на суму близько 61,9 тис. грн. Заходи включають в себе проведення лабораторних досліджень стану атмосферного повітря, утримання та експлуатаційне обслуговування газоочисних установок на підприємствах.

За напрямом «Охорона і раціональне використання природних ресурсів» профінансовано 7 заходів з озеленення та реконструкції парків на суму понад 38,9 млн грн.

Крім того, для здійснення контролю за радіологічним фоном області було придбано дозиметр-радіометр МКС-05 «ТЕРРА». Для здійснення моніторингу стану техногенної, природної та екологічної ситуації у цілодобовому режимі придбано цифрову метеостанцію TFA 351075 Nexus. Розроблено регіональну програму з охорони та раціонального використання земель та проведення стратегічної екологічної оцінки. У рамках виконання Регіональної програми Кремінська міська рада придбала два сміттєвози вартістю 4,9 млн грн.