Прес-центр31 cічня 2017, 16:01

У разі виникнення проблем з наданням пільг студентам і учням згідно з постановою КМУ № 975 можна звертатися до Департаменту освіти і науки облдержадміністрації – брифінг

Сьогодні, 31 січня, в облдержадміністрації відбувся брифінгу для ЗМІ, на якому йшлося про реалізацію постанови Кабінету Міністрів України № 975 від 23 листопада 2016 року «Про надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійно-технічної та вищої освіти».

Спікером з цієї теми виступив директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він зазначив, що цією постановою затверджено порядок та умови надання підтримки, дано доручення органам влади, до сфери управляння яких належать навчальні заклади, забезпечити виконання документу, що набрав чинності 1 січня 2017 року.

Для надання державної цільової підтримки постановою визначено категорії студентів та учнів, які навчаються в державних або комунальних професійно-технічних, вищих навчальних закладах, але, не довше, ніж до досягнення ними 23 років. А саме:

- особи, визнані учасниками бойових дій;

- діти осіб, визнаних учасниками бойових дій;

- діти із сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичної операції та Революції Гідності;

- діти, один з батьків яких помер внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичної операції;

- діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Державна цільова підтримка надаватиметься у вигляді:

- повної оплати навчання за рахунок коштів загального фонду державного або місцевих бюджетів у разі зарахування вступників на навчання за державним (регіональним) замовленням, а також умов та правил прийому на навчання до вищих та професійно-технічних навчальних закладів на відповідний рік;

- часткової оплати навчання за рахунок державного або місцевих бюджетів шляхом надання особам, зарахованим на навчання за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб, пільгових довгострокових кредитів для здобуття вищої та професійно-технічної освіти;

- соціальної стипендії – для осіб, які навчаються за державним або регіональним замовленням за денною формою;

- безоплатного забезпечення підручниками – за рахунок бібліотечного фонду відповідного навчального закладу;

- безоплатного доступу до Інтернету, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

- безоплатного проживання в учнівських та студентських гуртожитках або проживання у студентських гуртожитках з пільговою оплатою – для осіб, які навчаються за денною формою.

Для одержання зазначеної підтримки треба надати документи на ім’я керівника навчального закладу. Директор Департаменту зауважив, якщо будуть наданні усі документи, ніяких проблем для отримання підтримки не буде.

«З керівниками навчальних закладів області проведено роз’яснювальну роботу стосовно реалізації та виконання постанови КМУ. У разі виникнення непорозуміння або ненадання пільг, учні та студенти області мають звертатися до Департаменту освіти і науки облдержадміністрації», – наголосив Юрій Стецюк.