Прес-центр7 листопада 2017, 17:11

Увага! Вибухонебезпечні предмети

Після війни залишилось багато вибухонебезпечних пред­метів (авіаційні бомби, снаряди, інженерні і артилерійські міни, гранати, патрони та ін.). Як правило, вони лежать у землі. Крім того, цей «арсенал» поповнюється боєприпасами, які не вибухнули на військових полігонах наших часів.

Вибухові речовини, що застосовуються в боєприпасах, являють собою хімічні сполуки різноманітного кольору - від світло-жовтого до темно-коричневого. Навіть після довготривалого перебування у воді або землі ці речовини не втрачають здатності вибухати, а в деяких випадках, після хімічної взаємодії з металевим корпусом боєприпасів, утворюють новий вид дуже чутливої сполуки – пікрати. Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару. Тому, якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть доторкатися - це дуже небезпечно.

Вибухонебезпечні предмети, що залишилися невиявленими після Великої Вітчизняної війни, можна знайти у водоймищах, у лісі, у полі, на городі, у руїнах будівель і під час розкопок. Частіше вони виявляються в місцях колишніх бойових дій.

 

Запобіжні заходи

 

З метою своєчасного виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно ретельно оглядати місцевість довкола дитячих оздоровчих таборів, туристичних баз, садів, будинків відпочинку, тощо.

Щоб уникнути нещасних випадків, потрібно пам'ятати, що зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в грунті або у воді сильно змінюється.  Вони під впливом вологи деформуються, іржавіють і від найменшого дотику вибухають.

Тому у випадку виявлення незнайомих або схожих на вибухонебезпечні предмети потрібно: 

-    ні в якому випадку не чіпати їх;

організувати огородження або охорону місця знахідки, нікого не допускати до цього місця, для чого організува­ти за допомогою місцевих жителів чергування до прибуття представників органів влади;
видалити всіх сторонніх від місця знаходження боєприпасів;
терміново повідомити поліцію, військкомат, управління (відділ) з питань надзвичайних ситуацій або інші органи виконавчої влади.

Виявлені вибухонебезпечні пред­мети знищуються підриванням на місцях або в спеціально відведених місцях відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками.

 

Батьки, вчителі, дорослі!
Бережіть життя своє і дітей, роз'яснюйте їм,
Що чіпати вибухонебезпечні предмети не можна –
Це загрожує життю!