Прес-центр24 cічня 2020, 14:01

В області посилено контроль за якістю харчування у закладах освіти та за дотриманням протипожежної безпеки

Впровадженню заходів зі створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти області та дотриманню закладами норм протипожежної безпеки присвятили нараду, яку сьогодні, 24 січня, провела заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Вона, зокрема, зазначила, що рівень протипожежної безпеки – це відповідальність керівника закладів.

Стосовно організації умов для безпечного шкільного харчування Катерина Безгинська акцентувала – головою облдержадміністрації Сергієм Гайдаєм поставлене завдання при проведенні відповідних тендерних процедур детально вказувати вимоги.

Спікер наголосила на виконанні Указу Президента України від 7 грудня 2019 року «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей» та нагадала, що Луганській області передбачена субвенція у розмірі 5421,9 тис. гривень на ремонт та придбання обладнання для їдалень закладів загальної середньої освіти.

«Для вирішення всіх питань її недостатньо, тому очільник Луганщини Сергій Гайдай звертатиметься до Уряду щодо збільшення розміру видатків за цим напрямом», – сказала Катерина Безгинська.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко доповіла про стан впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) в шкільних харчоблоках задля проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Так, заступник начальника головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Луганській області Сергій Журба зазначив, що в кожному закладі гуманітарної сфери необхідно відпрацювати дорожню карту приписів, наданих ДСНС.

Він також поінформував щодо виконання доручення Кабінету Міністрів України спільно щодо перевірки стану протипожежної та техногенної безпеки вищеназваних закладів та об’єктів критичної інфраструктури. Перевірками буде охоплено понад 550 об’єктів, розташованих в області, наразі перевірено 250.

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк зауважив, що в області функціонує 270 закладів дошкільної освіти, 276 – загальної середньої освіти, 11 з яких обласної комунальної власності, 19 – професійної (професійно-технічної) освіти.

Зокрема, у школах  безкоштовним харчуванням охоплено 24415 учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій. Норми харчування для учнів шкіл виконуються на 96 %.

Також минулоріч проведено 665 позапланових заходів державного нагляду в закладах освіти. Жодного випадку отруєння продуктами харчування в цих закладах не зафіксовано.

У нараді взяли участь заступники голів, керівники відділів (управлінь) освіти міських рад, райдержадміністрацій, сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад, представники Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.