Прес-центр29 березня 2018, 15:03

Визначені основні завдання із питань захисту прав та інтересів дітей у Луганській області

Відкриваючи підсумкову нараду Служби у справах дітей Луганської обласної державної адміністрації, начальник підрозділу Раїса Родіна доповіла про забезпечення реалізації прав та найкращих інтересів дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування у 2017 році, визначення пріоритетних напрямів діяльності на поточний.

Вона наголосила, що значну увагу приділено проблемним питанням щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, влаштування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування до державних закладів, кадровому та матеріально-технічному забезпеченню, а також захисту житлових і майнових прав дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування тощо.

Також розглядались питання дотримання вимог законодавства з питань усиновлення, опіки та піклування, а також роботи щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа за рахунок субвенції з державного бюджету.

Серед основних завдань із питань захисту прав та інтересів дітей на 2018 рік окреслено об'єднання зусиль державних структур, соціально-відповідального бізнесу, громадських організацій з метою створення в місті, районі ефективної системи опіки, сімейного виховання та профілактики соціального сирітства. Значна увага приділятиметься забезпеченню охоплення сімейними формами виховання дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на рівні 90 % середнього по області.

Крім того, планується посилення роботи по визначенню дітей, які вже втратили батьків, на сімейні форми виховання, надання на ранньому етапі допомоги та соціальної підтримки сім'ям з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, відносно недопущення потрапляння дитини в інтернатний заклад за заявою батьків, взяття під особливий контроль реалізацію програм забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб з їх числа.

На заході обговорено посилення профілактики безпритульності і бездоглядності, захисту прав дітей, що перебувають в зоні військових дій або збройних конфліктів, які прибули із зони проведення АТО без законних представників, розвиток інституту сімейного патронату та створення в кожному місті і районі патронатної сім'ї, відпрацювання питання надання статусу дітям, які постраждали в наслідок військових дій, тощо.

У підсумковій нараді взяли участь начальники відповідних служб райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад, об’єднаних територіальних громад, а також представники Луганського обласного відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС Дитяче містечко» та ювенальної превенції УПД ГУНП в Луганській області.