Прес-центр15 вересня 2017, 11:09

Вживаються заходи щодо нерозповсюдження гострої кишкової інфекції у селі Веселому, що на Старобільщині

За повідомленням ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області зареєстровано спалах на гостру кишкову інфекцію серед учнів відокремленого підрозділу Старобільський технікум Луганського аграрного університету (с. Веселе, Старобільський район, Луганська область).
Станом на 15 вересня з ознаками гострої кишкової інфекції (ГКІ) за медичною допомогою звернулось 36 особи, яких госпіталізовано до інфекційних відділень медичних закладів Луганської області (за місцем проживання). Стан хворих середньої важкості.
Спеціалістами управління Держпродспоживслужби в Луганській області та Старобільської районної державної лабораторії ветеринарної медицини розпочато епідеміологічне розслідування та обстеження об’єктів спалаху гострої кишкової інфекції.
У ході епідрозслідування встановлено, що 8 вересня на водогоні Старобільського технікуму виник порив (протягом двох діб у мережі була відсутня вода). Хворі розповіли, що переважна більшість постраждалих вживала воду з водопровідної мережні без попереднього кип’ятіння, що і могло стати ймовірною причиною виникнення захворювання.
Фахівцями Старобільської районної державної лабораторії ветеринарної медицини було відібрано 29 зразків води з різних точок водогону Старобільського технікуму, у тому числі із свердловини та із дошкільного навчального закладу «Золотий півник», який також підключено до цієї мережі водопостачання, та направлено на дослідження до Лисичанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини.
Після спалаху гострої кишкової інфекції проведено засідання районної комісії ТЕБ і НС. Протокольним рішенням доручено районним службам у межах повноважень провести заходи з недопущення розповсюдження, встановлення джерела збудника, причин спалаху та ліквідації вогнища інфекції.
Крім того, керівництву Старобільського технікуму та дошкільного навчального закладу «Золотий півник» направлений припис про заборону використання води з водогону для пиття та приготування їжі.
Наразі триває епідрозслідування: проводиться комплекс протиепідемічних заходів з локалізації та ліквідації спалаху. Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.