Прес-центр11 cічня 2020, 09:01

За рік у ЦНАПах області надано майже 450 тисяч адмінпослуг

Протягом минулого року через центри надання адміністративних послуг Луганщини суб’єктам господарської діяльності та громадянам надано 447,8 тис. адмінпослуг.

У порівнянні з попереднім роком цей показник зріс в 1,3 рази.

В середньому за місяць у ЦНАПах суб’єкти звернення отримують 37 тис. адміністративних послуг.

Кількість видів адміністративних послуг, що надається через ЦНАП, становить: від 71 у ЦНАПі Новопсковської селищної ради до 185 у ЦНАПі Сєвєродонецької міської ради.

Загалом на Луганщині діє 20 ЦНАПів – 10 районних, 4 міських та 6 ЦНАПів, які обслуговують об’єднані територіальні громади.

Для наближення адмінпослуг до громадян органами місцевого самоврядування також створено 15 віддалених робочих місць адміністраторів Лисичанського (2), Біловодського (8), Білокуракинського (2), Красноріченського (2) та Новопсковського (1) ЦНАПів, 8 із яких відкрито у 2019 році.

Серед найбільш популярних адмінпослуг: державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, речових прав на нерухоме майно; реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи; оформлення документів громадянства; земельні питання.

У 12 ЦНАПах запроваджено послугу з оформлення та видачі паспортних документів, у тому числі протягом 2019 року – у 8.

Слід зазначити, що підвищення якості надання адмінпослуг, розширення мережі ЦНАПів та їх модернізація в області здійснюється за участі:

- Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UNRPP), що фінансується Європейським Союзом;
- Проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні» (DG-East), що фінансується Агентством США з Міжнародного розвитку (USAID);
- Проєкту «Реформа управління на сході України II», що виконується  Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ)за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ);
- Програми «U-LEAD з Європою», що виконується Deutsche GesellschaftfürInternationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством з питань  міжнародного співробітництва і розвитку (Sida) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Завдяки міжнародним партнерам ЦНАП області забезпечені необхідними меблями, офісною, комп’ютерною технікою, обладнанням для оформлення та видачі паспортних документів, мобільними кейсами для надання послуг «на дому», системами електронної черги, інформаційними кіосками, облаштовані зони очікування, зони для обробки документів, побутові приміщення для персоналу, дитячі куточки та створені необхідні умови для вільного та зручного доступу до них особами з інвалідністю (пандуси, кнопки виклику, тактильна плитка для людей з вадами зору, спеціально обладнані туалетні кімнати, тактильні таблички зі шрифтом Брайля, попереджувальні контрастні смуги та круги для слабозорих людей).