Прес-центр23 листопада 2019, 08:11

Звернення голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів

Шановні жителі Луганщини!

 

Вже багато років наприкінці листопада по всієї Україні відбуваються акції до Дня пам’яті жертв голодоморів. Пам’яті наших співвітчизників, хто в ХХ сторіччі загинув від голоду.

Найстрашніший стався у 1932-1933 роках.

Історія свідчить: на Луганщині голодною смертю загинуло 31560 людей, а навесні 1933 року в країні щодня вмирало десятки тисяч українців.

Всі архіви відкрито, свідоцтва тих часів зібрано. Тодішньою верхівкою радянської імперії проти нашого народу був організований штучний голод. Заради примарних химерних ідей віддавалися злочинні накази – й мільйони людей повільно вмирали вдома, на селі, або в пошуках кращої долі.

Стався геноцид українського народу, справжня гуманітарна катастрофа. Країна зазнала непоправних втрат.

І тільки з часом людство дізналося правду про історію України тих часів.

Це урок усьому світу: найвищою цінністю завжди має бути людина, її життя, гідність, права та свободи. Інтереси держави ніколи не повинні домінувати над суспільством.

Упевнений, в наших серцях назавжди залишиться біль про невинних жертв масового голоду в країні. Це як набат – пам’ятати про цю людську трагедію українського народу і ніколи не дозволити цьому статися в майбутньому!

 

Голова Луганської обласної

державної адміністрації – керівник

обласної військово-цивільної адміністрації                           Сергій ГАЙДАЙ.