Прес-центр12 вересня 2024, 17:09

Для луганчан організовано експертну сесію у рамках Тижня громадянського суспільства

12 вересня у рамках Тижня громадянського суспільства, оголошеного Кабінетом Міністрів України, відбулась експертна онлайн-сесія «Громадськість та влада на Луганщині: досвід та перспективи».

У ній взяли участь представники громад та інститутів громадянського суспільства області, зокрема голова громадської ради при облдержадміністрації Сергій Севрюк.

Під час сесії Тетяна Кіріллова, голова громадської організації «Громадська ініціатива Луганщини», презентувала учасникам заходу проект змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» задля впровадження змін щодо організації органів публічної влади на тимчасово окупованій території, у тому числі, в Луганській області.

До розробки згаданого проекту також долучилися фахівці низки громадських інституцій національного та міжнародного рівня, зокрема «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та міжнародний фонд «Відродження».

Оскільки на даний час залишається значне поле неврегульованих юридично питань, пов’язаних із повноваженнями та статусом військових та військово-цивільних адміністрацій, утворених на базі органів місцевого самоврядування.

Із результатами консультацій можна ознайомитися на веб-сайті https://www.future-east.org/.

Тетяна Кіріллова закликала до обговорення подальших планів та дій для консолідації зусиль в умовах окупації, деокупації, відновлення (виклики, проблеми, рішення), бо це стане частиною плану впровадження Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2025-2026 роки, проект якого також обговорили учасники зустрічі.

Загальним висновком сесії стала думка, що імплементація наведених вище пропозицій значно розширить спектр можливостей органів самоорганізації населення та інструментарій локальної демократії.