Прес-центр18 вересня 2024, 10:09

«Дякую, що ви з Україною», – між Луганською ОВА та «Проджект Вікторі Україна» (США) підписано Меморандум про співпрацю

Очільник Луганщини Артем Лисогор підписав Меморандум про співпрацю між Луганською облдержадміністрацією та благодійною організацією «Проджект Вікторі Україна» (США).
Попередньо сторони обговорили можливі напрями співробітництва: надання підтримки українським службам екстреної медичної допомоги, лікарням та сім'ям, що постраждали від війни, а також забезпечення гуманітарною допомогою, медичними засобами та проведення навчань із тактичної медицини.

Артем Лисогор окреслив виконавчому директору «Проджект Вікторі Україна» Джареду Малоуну загальну ситуацію у Луганській області. Зокрема, поінформував про створення 37 гуманітарних хабів у 20 регіонах України, відновлення діяльності 83 закладів середньої освіти, трьох університетів та 49 медичних закладів, з яких 21 має укладені договори з НСЗУ на пакети медичних послуг.
«Ми не тільки чекаємо на деокупацію – ми готуємось до неї вже сьогодні», – наголосив  він та визначив проблеми, які потребують залучення міжнародної допомоги. Зокрема, придбання сучасного медичного та реабілітаційного обладнання для релокованих лікарень. 

Як макрофінансову проблему Артем Лисогор виокремив житло для переселенців. Наразі це питання вирішується, виходячи з наявних можливостей, у тому числі, через створення місць тимчасового перебування ВПО.

«У поточному році під шелтер ми орендували ще один гуртожиток на 360 місць. Його потрібно повністю облаштувати.  Працюємо також над проектами відновлення, адже приходити у деокуповані громади необхідно з вже готовими рішеннями», – повідомив голова облдержадміністрації та запропонував ознайомитись із роботою реабілітаційного центру, створеного Лисичанською громадою, та відвідати один з шелтерів для ВПО з Луганської області у Дніпрі.

Представники «Проджект Вікторі Україна» високо оцінили рівень закладів та послуг, які вони надають людям,  а також висловили готовність допомагати у їх подальшому розвитку та вирішенні проблемних питань.  
Для  реабілітаційного центру це, насамперед, спеціалізований медичний транспорт та сучасні тренажери для відновлення військових після травм.

Для шелтера, в якому вже можуть проживати 120 людей одночасно, – ремонт другої частини приміщення площею близько 1000 м кв., для чого потрібно орієнтовно $250 тис., облаштування повноцінного бомбосховища та створення молодіжного центру, який зможуть відвідувати також місцеві хлопці та дівчата. 

Оглядаючи шелтер та спілкуючись з його мешканцями, Джаред Малоун завітав до волонтерів з організації «Нащадки Ельзи» та долучився до плетіння маскувальних сіток.

«Третій рік триває повномасштабне вторгнення. Є певний спад підтримки України Заходом, але, коли люди розуміють, що їм допомагають, вони готові йти до кінця. Дякую, що ви – з Україною!» – підсумував зустріч Артем Лисогор та висловив вдячність Департамент головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України за організацію зустрічі.

Довідково: благодійна організація «Проджект Вікторі Україна» заснована ветеранами бойових дій, доставляє медичні засоби в зони конфлікту, підтримує лікарні та допомагає відновлювати медичні установи. 
Виконавчий директор – Джаред Малоун, ветеран Корпусу морської піхоти та колишній військовий підрядник. Після вторгнення росіян пан Джаред тричі очолював команди в Україні, щоб доставити допомогу, евакуювати цивільних і допомогти у створенні нового притулку для переміщених сімей в Україні.